STEN ANDERSSON

Har ni något trevligt minne att dela med er om Sten?

Skicka gärna e-post till mig så för jag in detta på hemsidan efter hand.

Onsdagen den 24 december 2014 firade

Sten Andersson sin 70-årsdag

Kaj Andersson och Sten Andersson. Sten uppvaktades av GCV med tröja i samband av sin 70-årsdag.

Sten Andersson en antagonist man gillade!

Första gången som Stens namn dök upp i cykelsammanhang var vid ett reportage i Sydsvenskan 1959 då ett antal ungdomar presenterades tillsamman med sina fäder som tidigare också varit framgångsrika cyklister. Detta skedde vid Ystadsloppet i Malmö där Sten f.ö. blev 3:a i tävlingsdebuten i debutant-klassen. Lillebror Stefan fick samma placering i P-klassen.

Sydsvenskan skrev bl.a. De har påbrå, tillgång till en förnäm rådgivare, nämligen pappa Sture själv meriterad Svensk Mästare 3 gånger, och är redan så bra så nog bör de ha förutsättningar för framtiden. Nog så rätt om vad som skulle komma under Stens cykelkarriär. Dock fick Sten inledningsvis stå i ”skuggan” av 2 andra duktiga U-klassare, Rickard Rydman MCK o Göran Larsson CK Ringen. Dessa 2 gav aldrig Sten chansen att ta de första platserna. Stens namn blev under många tävlingar nr 3 men han skulle genom karriären ta en storartad revansch.

1960 skrevs efter Ystadsloppet då Sten gått upp i D-klassen följande: En annan grabb som gått upp i D-klassen är Landskronas Sten A som klarade sig fint  i det nya gänget med en 3:e plats. Nu började även segrarna att trilla in. I Kävlinge segrade Sten efter gemensam start i D-klassen. Samma år seger i Trelleborg. Efter Hökensåsloppet skrev man följande: Loppet gav en fingervisning om att Svensk Cykelsport har fina påläggskalvar inför framtiden, kanske då främst Sten A i LCK f.ö. son till den gamle Svenske Mästaren Sture Andersson. Ett nytt prydligt banrekord av denna yngling Sten noterades i tidningarna efter loppet. Vid DM detta år intog Sten en 2:a plats o kom att ingå i årets Skånelag.

Under 1961 vid årets Ystadslopp visade Sten på ett härligt  sportmannaskap. Undertecknad hade tillsammans med Sten gått loss ifrån klungan o vi hade en klar ledning. Vid utgången till sista varvet vurpade jag i det regniga underlaget. Sten tog inte chansen o utnyttja denna situation utan invänta undertecknad för att på ett ärligt sätt göra upp om segern. I denna rafflande spurt tog Sten hem segern. Nog var det gentlemannamässig gjort! På Ivösjön runt detta året blev det på nytt en spurtuppgörelse som även denna fick Sten som 1:a. Hans talang som avslutare visade sig även i hans fortsatta karriär.

1962, Ivösjön runt att som militär på Gotland lifta hem för att tävla endast medbringande sin cykelsadel o slå sig in ibland A-klassarna visade bara vilken Go det fanns i Sten.

3 raka SM-Guld

I mitten på 60-talet kom Sten att ingå i den Svenska Eliten men det stora genombrottet blev under 70-talet. Uppvärmningen på 5-mil tempo på SM kom att bli Stens främsta distans. Detta skedde 1970 med ett silver i Laxå för att kulminera med 3 raka 5-mils segrar 1971 i Burseryd, 1972 i Borås där Sten även fick en meriterande 4:e plats på Linjeloppet. 5-mils medaljerna kröntes definitivt då han på hemmaplan körde till sig den 3:e raka SM vinsten nere i Landskrona på 5-milen.

Fler Guldmedaljer

För sina insatser har Sten tilldelats Landskronaidrottens guldmedalj o även Skånes Cykelförbunds guldmedalj.

I övrigt har Sten också deltagit i VM 1970, Lag NM 1971 samt varit reserv vid OS 1972.

Vi lyfter på hatten för en frejdig kämpe med glimten i ögat.

 

Vid den digitala pennan Hasse Abrahamsson

 

Minnen

 

Tiden går, men minnena består!

av Bength Lindh


Att Du Sten fyller 70 år är svårt att ta till sig, för oss, som blir mer och mer jämngamla med våra ungdomar.
När Du var 10 år, bodde jag ofta hemma hos Er i villa Runa med Dagny, Sture och Dina bröder Seth och Stefan. Det var när jag gjorde min militärtjänst. Det var en fantastisk och minnesvärd tid och Du och Dina bröder kallade mig för storebror. Det finns många episoder, jag nämner två.

När Du kom hem med framtänderna i handen, då Du blivit träffad av bollträet.
Att Ni hade Tv och apparaten stod i det rum, som jag fick logera i. Det var bra sändningar från Danmark och provsändningar från Sverige.

När Du var tjugo år, var Du uttagen i Svenska landslaget för etapploppet Olympia Tour i Holland och jag var lagets coach. Övriga deltagare var Sture Fåglum, Jan-Åke Ek, Roland Strand, Ulf Sjölund och Sten Söderlund och Thure ”Hjulle” Petersson var lagledare. Det finns minnen både från 10 dagars loppet och första kvällen efteråt.

Vi var ute i Amsterdam med deltagare från Danska landslaget och både svenska och danska deltagare tävlade i att hoppa mellan husbåtarna, som låg i kanalen. Det slutade med att en av danskarna råkade trampa genom taket på en båt och det visade sig vara sovrumstaket.

Mannen kom upp i pyjamas och Fredde T., som dansken hette hoppade ner i den starkt förorenade kanalen. Vi plockade upp honom, klädde av honom helt naken, virade in honom i en filt och lade honom i bagareluckan på bilen.

Det gick väl bra ända tills vi visiterades i en poliskontroll och hamnade på polisstationen.

Där pratade Du oss fria på något sätt.
Ja, de finns mer att berätta, men det tar vi en annan gång.

 

Vi önskar Dig och Anita ett fortsatt bra liv.
En GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR önskar vi
INGA-MAJ o BENGT  

Senaste kommentarer

24.06 | 18:31

Fina minnen, vad kul vi hade och har fortfarande 💪

26.05 | 09:05

Stort grattis Kaj, Du är värd många kramar och stor omtanke, önskar I...

24.05 | 15:21

Grattis på födelsedagen!

24.05 | 14:04

Grattis Kaj ha en trevlig dag, vet hur det er at bli 80 en herlig ålder.