Inbjudan

GCV Vänner i CK Fix

Idrottsmuséet o GCV inbjuder härmed till höstens STORA begivenhet på Idrottsmuséet nämligen föredrag med OS-medaljören o cyklisten Bernt Johansson.

 

Lördagen 19 oktober kl 14.00 (Samling 13.30) på muséet får vi höra mer om hans framgångsrika karriär o också få se hans målgång från OS i Montreal 1976.

En intressant o spännande eftermiddag utlovas där det också blir utrymme för lite frågor till Bernt. Entré + lite fika samt föredrag kommer att kosta 100 kr/pers vilket betalas vid entrén på muséet.

Vi har i nuläget 30 platser till förfogande o vill Ni ta med resp så går det också bra. Först till kvarn!!!! Gäller.

Er anmälan till Berne Sten senast 30 september på mailadress berne.sten@tele2.se eller telefon 042-22 83 62.

Välkomna

Styrelsen GCV

Länk till Idrottsmuséet: www.hbgidrottsmuseum.se

Bernt Johansson, vår OS-guld-hjälte,
till Idrottsmuseet 19/10


av Lasse Skoog


Kan du dra dig till minnes vad du gjorde måndagen den 26 juli 1976? Var du en av runt 100 miljoner tv-tittare som bänkat sig fram för tv-apparaten för att följa ett cykellopp i Montreal i Kanada? Om du var en av alla dessa fick du uppleva ett av idrottssveriges absolut största ögonblick.


Det var nämligen då nummer 295 – Bernt Johansson – i den vackra svenska blå cykeltröjan med två gula band runt bröstet, i ensamt majestät körde in på upploppet efter nästan 18 mil av OS linjelopp. Bernt, eskorterad av 12 stycken kanadensiska motorcykelpoliser i vingform framför honom, bara satt och skakade på huvudet och trodde nog inte det var sant. När han korsade mållinjen med båda armarna uppsträckta, sågs ett brett leende lysa upp ansiktet, och alla vi cykelintresserad satt där hemma framför teven med glädjetårar rinnande längs kinderna.
Efter 4 timmar och 47 minuter, 14 varv på en 12, 5 kilometer lång bana runt berget Mont Royal i stadens utkanter, segrar alltså en svensk cyklist i ett av de mest prestigefyllda loppen och får ett välförtjänt OS-guld. Fantastiskt!


UPPLEV DET IGEN
Lördagen den 19 oktober, klockan 14.00 har ni möjlighet att själv träffa Bernt på Idrottsmuseet, och i samarbete med Nordjem och Gamla Cykel-vänner i Fix, erbjuder Idrottsmuseet en spännande och intressant stund med honom.
Han kommer att berätta mer om det berömda OS-loppet, men också om andra framgångar under och efter sin cykelkarriär, sitt proffsliv i Italien, sin 3:e plats i Giro d`Italia 1979, VM-guld i Lagtempo 1975, segern i Milk Race i Stor-britannien 1975, sina framgångar i mountainbike, sitt Svenska Dagbladets Bragd-guld som han fick 1976 tillsammans med Anders Järderud, om livet som förbundskapten för cykellandslaget och mycket, mycket mer.
Det blir säkert också något om tv-programmet Mästarnas Mästare där Bernt visade sig vara ”lika snabbhuggande som en kobra”. Bernt har som ni förstår, en lång historia av framgångar och händelser i livet som vi kommer att få höra mer om den 19 oktober.


Cyklande konsult
Idag är Bernt ”cyklande konsult i träning och friskvård”, och jag har personligen fått uppleva hans ledarskap under ett veckolångt träningsläger på Sicilien i maj i år. Varje dag var noggrant planlagd och Bernt tog oss runt ön på ett förträffligt sätt. Sicilien är en bergig ö med Etna som sticker upp med sin 3330 meter höga topp och som syns från alla håll av ön. En av dagsturerna gick upp på denna fortfarande aktiva vulkan så långt det går att köra. Dit var det 19 kilometer med en lutning på 6-7% och hela tiden kantades vägen av vulkanaska som gjorde både dig själv och cykeln askgrå. Men kanske var det också så att ansträngningen gjorde sitt till för att ge ansiktet en askgrå nyans?
Att komma upp så nära toppen av en vulkan som bara några dagar tidigare hade ett mindre utbrott, var både spännande och fantastiskt och blev såklart ytterligare ett fint minne av veckan på Sicilien.
Bernt med sitt positiva och alltid glada sätt, sin entusiasm för cykelåkning, gjorde att träningsveckan för oss sex ”skånska cykelgubbar” blev en oförglömlig upplevelse. Den gör vi mer än gärna om.


Ligger bakom motionslopp i Kina
Jag har också haft förmånen att köra i samma 12-mannalag som Bernt på Vätternrundan i år, och detta leder tankarna till att kort berätta om hans enga-gemang för Vätternrundan. I ett uppdrag för Nordicways ingick också att lansera Vätternrundan i Kina! Detta har efter Bernts arbete blivit ett årligt motionslopp som går runt sjön Fuxian i sydvästra Kina. Mer om detta på träffen.
(Hur det gick i årets Vättern? Ja, Bernt och några till i laget kom i mål efter 8 timmar och 48 minuter. Jag kom i mål på 10.06…men vi startade i alla fall tillsammans).


Vi ses den 19 oktober!

Senaste kommentarer

24.06 | 18:31

Fina minnen, vad kul vi hade och har fortfarande 💪

26.05 | 09:05

Stort grattis Kaj, Du är värd många kramar och stor omtanke, önskar I...

24.05 | 15:21

Grattis på födelsedagen!

24.05 | 14:04

Grattis Kaj ha en trevlig dag, vet hur det er at bli 80 en herlig ålder.