LARS-ERIK LARSSON

Har ni något trevligt minne att dela med er om Lars-Erik?

Skicka gärna e-post till mig så för jag in detta på hemsidan efter hand.

jorgen.vik@comhem.se

 

Onsdagen den 22 januari 2020 firade

Lars-Erik Larsson sin 80-årsdag

Redan som 7–8 åring hängde Lars-Erik med sin far, tävlingscyklisten i Fix Oskar Larsson, på möten och cykeltävlingar i klubben. Fix höll på den tiden sina möten på Café Hörnet på Stattena. Som 15-åring fick han en racercykel av sin far och började tävla 1957 i debutantklassen och höll på till 1961 då i C-klassen. 1957 tävlade Lars-Erik i de många lokala tävlingarna i Skåne bl.a. 3-dagars i Trelleborg. Bästa tävlingsresultatet var en fjärdeplats vid Kävlinge varvlopp 1960. En mindre skada och studier till socionom vid Socialhögskolan i Lund gjorde att tävlingsverksamheten avslutades.

Intresset för klubben och sporten höll dock i sig och han var under flera år med i styrelsen samt funktionär och ledare för oss cyklister och körde då ”Folkabussen” till tävlingarna. Lars-Erik växte upp på Ystadsgatan och tog med mig till klubblokalen på Malmögatan. Under 60-talet var Lars-Erik tillsammans med Sigvard Pålsson, Hans-Jürgen Beissel och Hugo Jarlbrink en drivande medlem i CK Fix Filmdetalj. Flera filmer och många bilder togs av dessa herrar och visades vid våra läger och möten. När Filmdetaljen i Fix lades ned bildades Filmklubben Spectrum som filmade festivaler och event i Skåne. Detta gäng hänger fortfarande ihop och många gemensamma aktiviteter har gjorts och görs tillsammans, motionslopp, fester, semesterresor ofta till Frankrike där hustrun Marie-Claude är en perfekt ciceron och reseledare.

1962 gick SM på cykel i Varberg och undertecknad fick åka med i Lars-Eriks Volkswagen 1200 för att se 18-milen. Att köra bil till Varberg var en lång resa på den tiden så vi stannade halvvägs och intog medhavd matsäck. En konstnär med tavlor dök upp och frågade om han kunde få lift med oss. L-E påpekade att tyvärr var bilen full så det går inte och takräcket är inte på bilen idag. Jaha till tavlorna menar du sa konstnären, nja jag tänkte nog för dig skojade L-E. I ett regnigt lopp vann Owe Adamson sin fjärde 18 mil på rad.

1970 flyttade Lars-Erik till Åstorp och motionscyklade där med kompisar. 1972 bildade de Åstorps Korpcyklister som utvecklades till Åstorps CK för att kunna tävla på riktigt. Tillsammans med Fix, Landskrona, Snapphanarna och Kävlinge bildades NV Skånes Cykelallians för serietävlingar mitt i veckan.

Åstorpsloppet startades och när L-E presenterade den 13 km långa banans sträckning och profil för Svenska Cykelförbundet i samband med arbetsresor till Stockholm ville de gärna ha med loppet i ICA-cupen. Första ICA-cuptävlingen i Åstorp var 1979. Alf Segersäll och Tommy Prim var dragplåster till tävlingen och skulle cykla sin sista tävling som amatörer innan deras framgångsrika karriärer som proffs fortsatte i Italien. Till mångas och Lars-Eriks besvikelse bröt båda loppet i ett tidigt skede. Vid GCV:s årsmöte 2016 då Tommy Prim höll föredrag påminde L-E honom om detta och Tommy kom väl ihåg det. Loppet var ett elitlopp i många år och Åstorps CK var på den tiden en elitklubb med stor verksamhet och stora framgångar både på arrangörs- och tävlingssidan.

Nästan hela yrkeslivet har L-E arbetat på Åstorps kommun med kortare inhopp på Region Skåne och Perstorps kommun. Cykelintresset är och har varit stort i familjen. Dottern Marianne tävlingscyklade för Åstorps CK och ett år i Frankrike för ett franskt lag och tog tillsammans med Lisa Nordén brons i lagtempo vid SM i Sunne då tävlande för IFK Kristianstad. Dottern Lisbeth är spinning-instruktör på Hälsans Hus i Norra Varalöv. L-E själv håller igång med spinning på vinterhalvåret och motionscykling kring hemorten på sommaren. Motionsloppen avstår han numera men har cyklat nästan alla Bjäre Runt och flera andra lopp som Ringsjön Runt och Vättern Runt.

En gång cyklist, alltid cyklist stämmer väl in på Lars-Erik.

Vi i GCV önskar Lars-Erik en fin födelsedag, som firas på främmande ort, med ett trefaldigt skånskt leve: Hurra, hurra, hurra!

Vid tangenterna
Per Broberg

Senaste kommentarer

24.06 | 18:31

Fina minnen, vad kul vi hade och har fortfarande 💪

26.05 | 09:05

Stort grattis Kaj, Du är värd många kramar och stor omtanke, önskar I...

24.05 | 15:21

Grattis på födelsedagen!

24.05 | 14:04

Grattis Kaj ha en trevlig dag, vet hur det er at bli 80 en herlig ålder.