OWE ADAMSON, FOTO

OWE ADAMSON —

EN CYKELLEGENDAR 


ONSDAGEN DEN 18 MAJ 2016
 
 
   
 

_________________________________________ 

  Skrivet av Bengt Lindh, den 30:e maj, 2016

_________________________________________

Owe Adamson välkänd cykelprofil, inbjuden gästföreläsare, på Helsingborgs Idrottsmuseum, i ett samarrangemang med GCV och Idrottsmuséet, onsdagen den 18 maj 2016.

Kort presentation av Owe, Svensk mästare fyra gånger i följd på 18-milen, första gången i Helsingborg 1959. Förbundskapten, först för juniorlandslaget, senare för seniorlandslaget och därefter  ordförande i Svenska Cykelförbundet. Owe har även anlitats som expertkommentator på SVT, bl.a. när Bernt Johansson blev olympisk guldmedaljör. Sonen Anders är välkänd kommentator på Eurosport.

Owe Adamson slutade sin karriär efter säsongen 1962, då han tog sitt fjärde raka SM guld. Vid Cykelklubben FIX träningsläger på Åsljungagården 1964 och 1965 anlitades Owe som tränare och bland dagens åhörare fanns ett femtontal, som var aktiva vid dessa läger.

Owe inledde kvällen med visning av en helt nyproducerad film, där sonen Anders intervjuar sin pappa på ett sakligt, men mycket humoristiskt sätt. Filmen speglade stor del av Owes karriär från starten i Kumla CK, vidare till Upsala CK, deltagande i fem Världsmästerskap, femma vid lagtempo på OS i Rom. Två på Svenska 6-dagarsloppet, framskjutna placeringar i stora etapplopp på 60-talet, England Runt, Tunisien Runt m.fl. Owe var framförallt en fantastisk spurtcyklist, som inga konkurrenter villa ha med hem till loppens målgång, då blev de som bäst tvåa.

Vi fick också veta att Owe var framgångsrik även på hastighetsåkning på skridsko, mer än 30 DM-vinster. Man cyklande inte året om på 50 och 60-talet och då passade det bra med skridsko under vinterhalvåret.

Owe har fyllt 81 år, men är fortfarande en aktiv cykelmotionär. Han cykeltränar tre dagar i veckan året om och kommer upp i nära tusen mil per år. Visserligen bor Ulla och Owe i Spanien på vinterhalvåret, men över 800 mil på cykeln under 2015 är imponerande. Bland dagens åhörare fanns ett antal aktiva cykelmotionärer, som fick många träningstips av Owe. I Spanien har han flera f.d. elitcyklister att träna med, gamle klubbkamraten Palle Munther, Gösta ”Fåglum” Pettersson, Lars och Lennart Emanuelsson Värnamo och nu också Sten Andersson från Landskrona.

Familjen Adamson är cykelunika, pappa Owes meriter har vi berört, sonen Anders nu 58 år svensk elit- och proffscyklist i flera länder tränar flera dagar i veckan, barnbarnet Stefan nu 38 år också svensk mästare och proffscyklist i mer än fem år och alla är välmående cykelmotionärer.

Kvällen avslutades med fika, frågestund och uppvaktning av Owe och fru med blommor, vin, bok, GCV-tröja och varma applåder från nöjda åhörare.

Länkar

Video  •  Inbjudan 

Senaste kommentarer

24.06 | 18:31

Fina minnen, vad kul vi hade och har fortfarande 💪

26.05 | 09:05

Stort grattis Kaj, Du är värd många kramar och stor omtanke, önskar I...

24.05 | 15:21

Grattis på födelsedagen!

24.05 | 14:04

Grattis Kaj ha en trevlig dag, vet hur det er at bli 80 en herlig ålder.