PER BROBERG

Har ni något trevligt minne att dela med er om Per?

Skicka gärna e-post till mig så för jag in detta på hemsidan efter hand.

jorgen.vik@comhem.se

 

Tisdagen den 22 maj 2018 firade

Per Broberg sin 70-årsdag

Åren går, den 22/5 fyller Per Broberg 70 år. Per som varit och är cykelsporten, GCV och CK Fix trogen började i cykelklubben 1960 som 12 åring, fortfarande aktiv år 2018 som ordförande i vår kamratförening men också licensierad cyklist i CK Fix. Ett cykelengagemang under snart 60 år.

Intresset väcktes till liv i Burseryd där Per ofta vistades som barn hos mormor som drev telefonstationen i byn där samtalen kopplades fram manuellt, kanske även till den store Karl-Ivar Burserydaren legendarisk cyklist och vinnare av Västboloppet.

År 1961 började Per att träna i CK Fix och samma år möttes vi i realskolan, hamnade i samma klass Per och jag samt Göran Nyman och Göran Persson. Pelle pratade in oss i cykelsporten, berättade hur fantastiskt det var det var att tävla och träna och snart var vi där på klubblokalen på Malmögatan, vintertränade på IH och med tiden även komma till Burseryd där Pers intresse startat.

Övernattade hemma hos Pers mormor vid ett Stafett-SM några år senare. Per fick köra sträcka två i stafetten i ett av två Fix lag. Övriga i Pers lag var Kent Gustavsson och Hans-Ingvar Green, laget blev 11:a. Vi andra tre i klassen från realskolan som Per tjatat in i sporten bildade lag i juniorernas lagtempo nästa dag, fick lägga oss tidigt hemma hos Pers mormor på lördagskvällen medan Per som tävlat färdigt uppsökte nöjesanläggningen Bokskogens frestelser.

Tävlingsdebuten skedde 25/3 1962 i Bjuv. I samma tävling debuterade även jag och Kennet Abrahamsson som Fixcyklister. Blev fotograferade i NST, vilken debut. Per tävlade i P klassen 1 mil tempo och blev åtta, en bra början på en lång cykelkarriär som fortfarande håller på.

År 1964 vann Per tillsammans med Kennet Abrahamsson, Björn Thore och Göran Nyman lagtempot Höstcupen i Ljungby. Men som linjecyklist kom Per bäst till sin rätt, taktisk, bra spurtare och som Lasse Skoog uttrycker det, Per kan sitta på hjul, är som en klisterlapp och stark också nu i Team Röd 55 år efter debuten. Under året 1964 vinner Per debutantklassen i Trelleborgsloppet, i HD står det att Per tillsammans med Göran Nyman som blev tvåa behärskade loppet fullständigt. 3:a i Vincoloppet, 4:a i Monarkloppet. Blir även detta år klubbmästare på tempo i klass D, tiden 16.01. Kaj Andersson som seniorsegrare var endast 13 sekunder snabbare, så det blixtrade till på tempo också.

År 1965 gör Per snabbt juniordebut först av alla i klubben födda 1948. Första tävlingen i Ätranloppet blir 7:a knappt slagen av Tomas Fåglum i klungspurten. Fyra Fixare bland de sju främsta. Blir 2:a i klungspurten i Vincoloppet. Denna dag 4 Fixare bland de 6 bästa. Endast Leif Hansson och Christer Boman var med och störde. Göran Persson blir 4:a och Per Broberg 5:a i ”Tavelklassen”? Skånes Cykelförbunds jubileumstävling senare på året.

Cykelsporten fick sen ett avbrott efter studenten på teknis och militärtjänstgöring. Kom tillbaks och körde några lopp i slutet av 60 talet. Bildade familj med Lilian och satsade på den civila karriären.

Per i bilen längst fram.

 

Började med motorsport på 70-talet, kör fortfarande, engelska bilar ska det vara. Lotus Elan och MGB. Framgångsrik, Historic Class 2:a år 2012. Etta år 2013 och 2014.

Mångårig styrelsemedlem och ordförande i MSCC Sportbilklubben södra Sverige.

Kompletterar nu bilkörning och cykling, kom tillbaka till cyklingen på 2000-talet, kört Vasaloppet på mountainbike. Tränar med Team Röd med Bo Krohn som kapten och Lasse Skoog som löjtnant. Varit bland annat i bergen på Mallorca assisterade av Bernt Johansson. Skaffat tävlingslicens och kör allianstävlingar för CK Fix. 

Vid årsmötet 2015 lämnade Hasse över ordförandeskapet till Per. Bengt var mötesordförande.

Per är också en bidragande orsak till vår fina kamratförening, tidigare sekreterare och nu ordförande ett uppdrag som Per sköter på ett utomordentligt sätt.

Vi i GCV Fix önskar Per en riktigt fin dag på 70 årsdagen, bortrest tillsammans med Lilian.

 

Vid pennan Bengt Palm

Senaste kommentarer

24.06 | 18:31

Fina minnen, vad kul vi hade och har fortfarande 💪

26.05 | 09:05

Stort grattis Kaj, Du är värd många kramar och stor omtanke, önskar I...

24.05 | 15:21

Grattis på födelsedagen!

24.05 | 14:04

Grattis Kaj ha en trevlig dag, vet hur det er at bli 80 en herlig ålder.