BO KROHN

Har ni något trevligt minne att dela med er om Bosse?

Skicka gärna e-post till mig så för jag in detta på hemsidan efter hand.

jorgen.vik@comhem.se

 

Onsdagen den 16 maj 2018 firade

Bo Krohn sin 70-årsdag

Bosse växte upp på Elineberg med massor av spontanidrott. Det var skidåkning och ishockey på vintrarna. På somrarna var det mest fotboll och tennis på Harlyckan. Det var inte förrän han var 15 som han deltog i organiserad idrott.

Ungdomsrådet anordnade tävlingar mellan olika stadsdelar i bland annat terränglöpning. Efter tips från kamrater så värvade den legendariske Gösta Månsson Bosse till löparlaget. Det gick över förväntan, han vann.

Strax därefter kom kvarterscyklingen som FIX höll i. Det gick också bra och han vann 3 av 4 deltävlingar och därför också totalen. Detta hände året 1963. Sedan blev det att tävla vidare i FIX i knappt tre år, med några skapliga placeringar men inga segrar.

Bosse är längst till höger i bilden och placerade sig som fyra.

Som Bosse själv säger, så var han stark i benen men hade inget taktiskt sinne. Ett typiskt exempel syns på spurtbilden ifrån Perstorp. Kenneth A tar den före Per B, med Bosse på tredje plats. Vad som inte syns är att Bosse var i en utbrytning i nästan 3 mil innan dess. Klungan kom ifatt knappt en mil innan mål. Sedan körde Alf Svensson ifrån dem och vann solo. Så för Fixarna blev placeringarna 2, 3 och 4. 

Bosse fortsatte att träna, men det ville sig aldrig riktigt och till sist var håret för långt och det blev roligare med flickor och musik.

1994 köpte sig Bosse en racercykel igen och den andra cykelperioden i hans liv började. Först cyklade han ensam ett par år, innan han fick kontakt med några andra fantaster, de var inte så många på den tiden. Han hade bestämt sig för att aldrig köra något lopp, men lät sig till sist övertalas att starta i Vätternrundan. Det var långt, vått och slitsamt och tog nästan 12 timmar. Sammanlagt har det blivit 10 Vätternrundor, med en bästa tid på 8.30, riktigt imponerande! År 2000 började han cykla med Kenneth Hultberg och de bildade det cykelgäng som sedan blev Team Röd (Ramlösa-Ödåkra), där idag en hel drös gamla Fixare också kämpar på. Sedan har han också cyklat lopp i Norge, Danmark, Tyskland, Österrike och Schweiz.

2007 blev han övertalad att åka på cykelresa med Dan Frost från Danmark. Resan gick till Pyrenéerna och det var en stor upplevelse. Det har blivit ett antal resor sedan dess till Alperna, Sicilien, Korsika, Mallorca och Italien. Till hösten går resan åter till Pyrenéerna, för en tur från Atlanten till Medelhavet.

Bosse är en passionerad cykelnörd och har stor kunskap om ryttare, lag, lopp och allt omkring cykling. Han kanske är den viktigaste kuggen i vårt Team Röd, då han allt som oftast lägger upp våra träningsrundor, kallar till träningarna och är alltid hjälpsam på vägen. Speciellt det sista gillar jag — tänker på att han är den bästa och goaste rulle att ha.

 

Vid den digitala pennan Lasse Skoog

 

Senaste kommentarer

24.06 | 18:31

Fina minnen, vad kul vi hade och har fortfarande 💪

26.05 | 09:05

Stort grattis Kaj, Du är värd många kramar och stor omtanke, önskar I...

24.05 | 15:21

Grattis på födelsedagen!

24.05 | 14:04

Grattis Kaj ha en trevlig dag, vet hur det er at bli 80 en herlig ålder.