CYKELPUMPEN SOM SPLITTRADES AV ETT HUVUD

___________________________

 Minnesbilder av Bengt Palm
___________________________

Boxhandskar hade varit lämpliga attribut när individuella cykel-DM avgjordes i Helsingborg

I ett gammalt tidningsurklipp läser jag följande. Boxhandskar hade varit lämpliga attribut när individuella cykel-DM avgjordes i Helsingborg — och detta speciellt när det gäller junior-klassen. Stridens vågor gick höga både under loppet och när aktörerna kommit i mål och ingredienser var stängning, trängning in i häckar och fruktträd, med cykel och bil, knytnävar och cykel-pumpar.

Året är 1964, jag och Göran Nyman vill så fort som det är möjligt gå upp i juniorklassen och när vi skrapat ihop tillräckligt med poäng i debutantklassen var nästa tävling skånska mästerskapen som skulle köras i Helsingborg, GP-banan med start och mål vid nuvarande Olympiaskolan. En rundbana ut mot Vasatorp in mot Bankogården förbi fruktodlingarna vid Adolfsberg.

Något kaxiga var vi då och bestämdes oss för att vi i loppet skulle punktmarkera Krister Persson från Malmö som i egenskap av sin spurtsnabbhet vann de flesta lopp. Krister och hans klubbkompis Gert-Åke Persson var inte så glada för uppvaktningen och det blev mer eller mindre hårda tag under de 90 km som loppet varade.

Vi trängdes lite grand och småretades. Gert-Åke placerade en knytnäve i nacken på Nyman och Krister P viftade med sin cykelpump. I allt detta skeende hade en cyklist kört ifrån de andra, kom från Landskrona helt okänd för oss. Jag frågade vem det var och fick svaret en tidigare roddare som börjat träna cykel med Sten Andersson och han hette Kent eller något. Detta var första gången vi uppmärksammade Kent Gustavsson.

Efter ett tag var Kent uppkörd och vi började komma in mot Bankogården, nu var det bara bort mot äppelodlingarna och strax mål. Det var varmt och jag hade tappat min cykelflaska på grusvägen vid Vasatorp, var törstig och frågade inte helt smart om jag kunde få lite att dricka av den cyklist som låg närmast och det var Krister Persson. Men fick ingen dricka konstigt nog, han hällde demonstrativt ut de sista dropparna på vägbanan.

Då satte Göran Nyman en plan i verket att när vi kom bort mot äppelträden vid Adolfsberg skulle han bromsa framför Malmöduon och jag samtidigt försöka rycka ifrån. Jag tyckte att det var ett lysande förslag, plötsligt låg Krister på Nymans rulle varvid denne bromsade och ingen plats var kvar på vägbanan och Krister körde ut bland äppelträden och jag ryckte.

Bakom i bilar till loppets två stjärnor Krister Persson och Leif Hansson fanns deras föräldrar Olle Lomma-Pelle Persson och Walfrid Vinco Hansson. Lomma-Pelle stallchef för Svalan och Fåglumbröderna. Lomma-Pelle såg inte med blida ögon att sonen var på väg in bland äppelträden körde upp med bilen och trängde in Nyman mot en häck och denne lyckades med knapp nöd hålla sin cykel upprätt, som det står i tidningsurklippet verifierades av ett sanningsenligt vittne Walfrid Hansson.

Medan täten forsade mot mål i virrvarret där den blivande polisen från Kristianstad Sven-Ingvar Widell kom först över mållinjen och Kent Gustavsson i ett av sina första cykellopp försökte passera mig på insidan men där var ingen plats kvar, trängdes lite, blev trea och Kent fyra. Där lärde vi känna varandra.

Krister Persson och Göran Nyman rullade i mål en stund efter klungan. Lomma-Pelle hoppade ur sin bil sprang fram till Nyman och drog omkull denne på vägen. Lennart Hanssons bröder Leif och Rune rusade fram och stoppade slagsmålet. Full kalabalik utbröt. En Fix-åkare (loppets trea) dammade sin pump i huvudet på ”Lomma” så denna (pumpen) splittrades i småbitar som även träffade Walfrid Hanssons bil med märke i rutan. Men den lugne Walfrid sa att det gjorde inget.

Andra ledare och åskådare gav sig också in i tumultet själv blev jag nedbrottad av Jan Ferm från Perstorp. Sedan skulle vi diskas, jag och Nyman samt MCK-duon men det blev inget.

 

Vi fick upprättelse av Thure Hjulle Pettersson i HD dagen efter. Han tyckte att omdömet sviktade mest från ledarhåll.

I Idrottsbladet skrev även Hjulle dagen efter om loppet och gjorde liknelser med Gustav Frödings gossen Ruda och hans kumpan. (Vem som var vem framgick inte.)

Olle Persson var stallchef för bröderna Fåglum. Vid cykel-SM i Skoghall några veckor senare skulle jag hämta pris i Skoghalls Folkets Park efter linjeloppet för juniorer (Krister blev 5:a och jag 9:a). Åskådare är Olle Persson och Fåglumbröderna. Jag kunde inte bestämma mig vad jag skulle välja. Då ropar Erik P ”finns det ingen cykelpump”. Då rodnade en blyg 16-åring och valde ett strykjärn utan sladd.

Lars-Göran Skoog vill påskina varför dagens cykelpumpar är så små beror på incidenten i Helsingborg 1964. Ändrad konstruktion minskade mått av säkerhetsskäl.

Lasse Skoog har också myntat uttrycket en Palmare. När Lasse körde Vättern runt härom året tillsammans med Bosse Kroon. Lasse blev trött och Bosse väntade. Till slut tyckte Lasse att han ville hålla sitt tempo och att Bosse borde ge sig iväg. Ropar, om du inte kör tar jag fram pumpen och gör en Palmare.

Senaste kommentarer

24.06 | 18:31

Fina minnen, vad kul vi hade och har fortfarande 💪

26.05 | 09:05

Stort grattis Kaj, Du är värd många kramar och stor omtanke, önskar I...

24.05 | 15:21

Grattis på födelsedagen!

24.05 | 14:04

Grattis Kaj ha en trevlig dag, vet hur det er at bli 80 en herlig ålder.