ROLF NILSSON

Har ni något trevligt minne att dela med er om Rolf?

Skicka gärna e-post till mig så för jag in detta på hemsidan efter hand.


Söndagen den 4 februari 2018 firade

Den evigt unge Rolf Nilsson
sin 80-årsdag

 

Rolf Nilsson är uppväxt i Helsingborg och jobbade där bl.a. som brandman fram till 1962. Då flyttade han till Höganäs och fortsatte där sin karriär inom räddnings-tjänsten.
Hans idrottskarriär började emellertid i Helsingborg som tyngdlyftare (!) efter att ha råkat ut för en dykningsolycka då flera ryggkotor skadades. Läkarna rekommen-derade honom då att börja styrketräna, vilket gav en positiv effekt. Som brandman tränade han ju en hel del redan och började intressera sig mer och mer för olika motionslopp.

Rolf är en känd profil i Höganäs, nästan alla ”Höganäsare” vet vem Rolf är, vice brandchef som han så småningom blev och var fram till pensionen, samt inte minst hans rykte som ELITMOTIONÄR. Troligen är det få motionärer i landet som kan mäta sig med honom vad gäller deltagande i olika långlopp (cykling, skidåkning och löpning) i Sverige och utomlands.

År 1971, då Rolf var 33 år gammal, körde han sitt första cykellopp ” Bjäre Runt” och då fick han blodad tand — därefter rullade det på med all världens långlopp.

I början av 80-talet tränade Rolf mycket med bl.a. Kurt Geisler. Tillsammans startade de en cykelsektion inom IS Kullen i Mölle. De tävlade en del för klubben innan cykelsektionen lades ner.

Inom parantes kan jag också nämna vad Kurt en gång berättade: ”Under en cykeltävling i Västervik vurpade jag och ådrog mig svåra skador och fick därför ligga kvar på sjukhus en vecka, vilket jag tyckte var långtråkigt – jag ville hem! Gissa vem som kom och hämtade mig i bil, jo min träningskompis Rolf!  Väl hemma kom han bärandes på en testcykel och ropade: Kurt, nu får du fanimej börja träna!”

Kurt berättar vidare att Rolf är en ”fantom” på att bygga och rikta cykelhjul och allmänt mycket kunnig cykelmekkare, kallades ibland för ”Smeden”.

Alla cykel entusiaster vet ju vem Michael ”Roddarn” Andersson är, en av Sveriges främsta cyklister genom tiderna. Efter att ”Roddarn” haft stora framgångar inom roddsporten började han bli less på detta och ville testa något annat.

Han bodde då i Höganäs och visste att Rolf tränade cykel. Rolf lockade med honom ut på träningspassen, vilka blev allt längre och tuffare efter hand. ”Roddarn” var en träningsnarkoman av Guds nåde och Rolf hängde så småningom inte längre med i hans intensiva tempo. Då tränade ”Roddarn” mer och mer på egen hand och blev ju som bekant proffs senare. Under 80-talet representerade ”Roddarn” bl.a. CK Fix.

Det finns nog inte många storlopp på cykel i Europa som Rolf inte deltagit i - hans meritlista är minst sagt imponerande. Kan tyvärr ej ta med allt utan måste begränsa mig till de lopp jag tror är de viktigaste:
Vättern Runt ( 30mil ) har han kört 18 ggr.
Trondheim - Oslo ( 56 mil ) 2 ggr. Ena gången cyklade han på 18 timmar i motvind hela vägen.

”PARIS – BREST – PARIS”, då tävlade han för CK Fix. I detta mycket krävande och enligt Rolf näst intill omänskliga lopp skulle man cykla 123 mil inom max 90 timmar.

Innan man får tillstånd att starta och därmed blir kvalificerad måste man hemma ha avverkat ett 20-mils-, ett 30-mils-, ett 40-mils- och ett 60-mils-lopp inom en viss tidsperiod. Detta skulle bevisas med ett stämpelkort från respektive lopp.

Tävlingen räknades, under 80-talet, som väldens längsta enetappslopp. Klättringen i höjdmeter var 11.000m! Deltagarna fick klara sig helt själva, utan hjälp från arrangörerna. De fick själva bestämma när och var de skulle äta, sova, fixa mat etc. Gick cykeln sönder fick de fixa den själva.

Rolf klarade detta oerhörda kraftprov på 79 timmar och var mycket stolt och glad att han lyckats genomföra detta ”helvete”. Flera andra bröt, en fransman somnade på cykeln, körde ner i en ravin och omkom.  Denna tävling var enligt Rolf, den absolut tuffaste han någonsin deltagit i.  Detta gör jag aldrig om, säger han!

År 1999, samma år som han gick i pension, deltog Rolf i en s.k. ”Olympiad” som genomförs vartannat år i olika länder : ”WORLD POLICE & FIRE GAMES”. Tävlingen är för polis- och brandmän från hela välden. Det året gick ”olympiaden” i Stockholm och 10 000 aktiva från 60 länder i 70 olika sportgrenar deltog. Rolf ställde upp i cykel och då i tre olika grenar: Sprint (placering 1:a), Tempo (placering 2:a) samt linjelopp (placering 1:a).

Som nämnts tidigare har Rolf även hållit på med längdskidåkning och löpning. Han har genomfört massor av olika motionslopp och de större är:

Skidåkning:

  • Vasaloppet, åkt 28 gånger! 1:a loppet 1973 på träskidor som finns upphängda på Höganäs idrottsmuseum. Bästa tiden fick han 1983, 5h 54min – erhöll då också medalj vilket han för övrigt erövrade 2 ggr till.
  • Finlandialoppet 2 ggr
  •  Marcia Longa, Italien 3 ggr
  •  Birkebeiner, Norge 2 ggr
  •  American Birkebeiner, USA 2 ggr
  •  Gatinau 55, Ottawa, Canada 1 ggr

Löpning:

  • Marathon 5 ggr under 80-talet. (New York, Berlin, Stocholm, Köpenhamn)
  • Lidingöloppet 5 ggr.
  • Göteborgsvarvet 10 ggr

Slutligen kan nämnas att han genomförde en ”Klassiker” 1973. Under 80-talet ge-nomförde Rolf även 3 st. Triathlon.

Rolf gick i ”pension” 1999 och har numera trappat ner på de stora långloppen men fortsätter motionera. Han åker skidor på vintern, löper och cyklar under resten av året. Under 2017 har han cyklat 450 mil enligt träningsboken.

Ett stort GRATTIS till denne fantastiske motionär!Vid pennan
Jörn Landgren

Senaste kommentarer

24.06 | 18:31

Fina minnen, vad kul vi hade och har fortfarande 💪

26.05 | 09:05

Stort grattis Kaj, Du är värd många kramar och stor omtanke, önskar I...

24.05 | 15:21

Grattis på födelsedagen!

24.05 | 14:04

Grattis Kaj ha en trevlig dag, vet hur det er at bli 80 en herlig ålder.