SVEN NOGARD

Har ni något trevligt minne att dela med er om Sven?

Skicka gärna e-post till mig så för jag in detta på hemsidan efter hand.

 

Fredagen den 7 april 2017 fyllde

Sven Nogard 80 år

Sven började träna för att bli tävlings-cyklist redan som 14 åring, alltså 1951. Sitt första arbete hade han hos Sture Anderssons Cykel o Sport. Detta för-stärkte nog hans intresse för tävlings-inriktat cyklande.

Växte upp ute i Arrarp vid Härslöv och Vadensjö och hade inspirerande omgiv-ningar att träna i. Sven kom med i Landskrona cykelklubb, där det fanns både bredd och topp av tävlingscyklister, för att nämna några; Einar Ahlberg, Finn Knutsson, Kjell och Knut Karlsson, Berne och Leif Norbeck, Ingvar o Sune Stuwe-back, Viggo Andersson, Rolf Johansson, Kurt Gustavsson, Bo Neander, Bengt Lindh, Leif Sjöland m.fl.

Sven var en mycket framgångsrik tävlingscyklist till och med juniorklassen, men på grund av skada i ryggen vid vurpa på bron vid Vegeholm i sista Skälderviksloppet 1957 slutade den lovande ynglingens aktiva karriär redan där.

Sven tillhörde svenska juniorlandslaget. Blev bl.a. 6:a vid Nordiska juniormästerskapen i Finland.  Ryggbesvären blev allt mer påtagliga och tvingade Sven till ett mycket långt tränings och tävlings-uppehåll. Han låg inlagd på gamla Vanföreanstalten/Ortopeden, för sitt ryggonda och måste använda korsett i mer än två år. Sven började träna cykel igen tio år senare, utan att tävla och numera tränar Sven cykel tre dagar i veckan under sommarårstiden och motsvarande tider och dagar på gym under den kalla och mörka tiden. 

Sven var även aktiv brottare och tävlade för brottarklubben Argos i Landskrona. I de omtalade fyrstadstävlingarna representerade Sven klubben i den lägsta viktklassen 52 kg och Kjell Karlsson i lätt tungvikt. Således två tävlingscyklister i samma lag. Sven förlorade inte en enda match under sina två år som aktiv brottare.

I många år vare Sven etablerad egen företagare och representant för Falkeskogs Fisk med säte i Blekinge och försäljning till Livsmedelshandeln i Skåne genom Nogards företag, som hade eget lager och kontor i Munka Ljungby, där Sven och hustru Maj-Britt bor sedan många år.

Sven har ett brinnande intresse för hus, trädgård och växter och där som i allt annat är Sven öppen med goda råd. Ett ännu större intresse är nog släktforskning, som Sven sysslat med i mer än 20 år och med ett omfattande samlat material, c:a 35.000 registrerade namn.

Sven har varit den drivande kraften för ordnande av kamratträffar, för skånska ledare och gamla tävlingscyklister i maj varje år på Örenäs Slott. Mycket uppskattat och välarrangerat i hela tio år med god hjälp av gamla landskronakamraterna, Sune Stuweback, Sten Andersson och Kerstin Nilsson.

Kamratföreningen Gamla Cykelvänner i Fix är glada, att ha Sven som alltid hjälpsam och mycket trevlig kamrat. Inte alldeles vanligt, att en tidigare konkurrent på tävlingsbanan på äldre dar, kommer in och deltager där, som om han alltid varit där, men så är det nog med helyllekillar som Sven.

 

Vi önskar Sven och hans familj ett trevligt 80 årsfirande och önskar också vår kamrat många friska år framöver och ser fram emot våra kommande möten.

Vid pennan
Bengt Lindh

Senaste kommentarer

24.06 | 18:31

Fina minnen, vad kul vi hade och har fortfarande 💪

26.05 | 09:05

Stort grattis Kaj, Du är värd många kramar och stor omtanke, önskar I...

24.05 | 15:21

Grattis på födelsedagen!

24.05 | 14:04

Grattis Kaj ha en trevlig dag, vet hur det er at bli 80 en herlig ålder.