BERNT JOHANSSON PÅ IDROTTSMUSÉET

Bernt Johansson –

OS-guldmedaljör på Idrottsmuseet

När beskedet kom att Bernt Johansson skulle komma till Helsingborg och Idrottsmuseet så jublade alla vi cykelfantaster i Gamla Cykelvänner i Fix. För att ro evenemanget i hamn, bestämdes omgående att GCV skulle gå in som ekonomisk garant så att arrangemanget säkert skulle kunna genomföras. Möjligheten att få lyssna till en av cykelsportens allra främsta berätta om sin cykelkarriär, var ju en stor dröm som inte fick missas.

Alla lokala cykelintressenter blev inbjudna till arrangemanget, och passande nog skulle Team Rynkeby Helsingborg, samma lördag, ha sin kick off inför 2014. Deras målsättning är ju att samla in pengar till Barncancerfonden och det gav dem och Idrottsmuseet och GCV möjlighet att profilera sig i samband med Bernts besök. Mer än 50 st ”Rynkebyare” samt övriga cykelintresserade, totalt över 160 åhörare, bänkade sig på Helsingborgs Arena för att ta del av Bernts fantastiska karriär. Hans meritlista spänner över många stora segrar från OS-guldet i Montreal till VM seger i lagtempo, 3:e plats på Giro d`Italia och massor av andra härliga meriter.

Moderator för träffen var Per Johansson från Nordjem, som också var medarrangör och initiativtagare till träffen, och hans roll var att intervjua Bernt. Men Bernt är en verbal person, så efterhand gled initiativet över till dagens gäst som fritt ur hjärtat berättade olika episoder från sin karriär. Pers inlägg var vältajmade, men när Bernt berättade om sin insats i Montreal-OS 1976 så var det alldeles tyst hos den talrika skaran som hade mött upp. Det var fascinerande att höra från loppets ”insida” om alla de taktiska dragen som gjordes över de 14 varven x 12,5 km. Redan från ett startläge långt ner i fältet, till att Bernt avancerade framåt i klungan för att inta rätt position. Första halvan av loppet, dvs sju varv, bestod mest av en transportsträcka med sporadiska utbrytningar. Därefter blev loppet mer och mer på allvar där utbrytningarna kontrollerades än mer noggrant.

Vi åhörare satt hänförda och upplevde Bernts berättelse som om vi befann oss mitt i loppet denna regniga julidag 1976…

Några varv från målet hade det utkristalliserat sig en grupp med 14 åkare och Bernt var en av dem. Efter ytterligare något varv och lite tuffare körning så hade gruppen eliminerats till 10 åkare. Inför sista varvet fick vi höra hur Bernts tankar gick och vilka drag som han skulle göra inför avslutningen. Det var andäktigt tyst i lokalen då Bernt berättade om sitt första ryck och fick en lucka till de övriga på 50-100 m och då tänkte man måtte det bära hela vägen i till mål. Men så blev inte fallet då klungan segade sig ifatt denne tappre svensk. Ännu ett kraftigt ryck ifrån Bernts sida fick samma följdverkan genom att klungan kom ifatt igen.

Bernt insåg att de andra som var kvar var plågade av hans ryck och att de alla fick plåga sig rejält. Mitt i denna dramatik ryckte den tyske favoriten Klaus-Peter Thaler. Bernt jobbade sig ikapp, och strax före den sista stora backen, just som han kom ikapp, kontrade Bernt och nu fick det bära eller brista. Han satsade precis ALLT, som om det vore en spurtsträcka till toppen på backen.

Tysken släppte och Bernt kämpade frenetiskt för att hålla klungan på avstånd. Nerför backen, in på sista biten på målrakan kom Bernt eskorterad av 12 kanadensiska MC-poliser, en syn som sällan skådats och som kablades ut på TV-nät över hela världen. En svensk seger i ett av de mest prestigefyllda cykelloppen är en fantastisk prestation.

Det blev en oförglömlig eftermiddag med en engagerad cyklist med massor av meriter och prestationer i sitt bagage.

Tack Bernt, för ditt stora engagemang och din fina presentation för oss med stort hjärta för cykelsporten.

Av Hasse Abrahamsson

Senaste kommentarer

24.06 | 18:31

Fina minnen, vad kul vi hade och har fortfarande 💪

26.05 | 09:05

Stort grattis Kaj, Du är värd många kramar och stor omtanke, önskar I...

24.05 | 15:21

Grattis på födelsedagen!

24.05 | 14:04

Grattis Kaj ha en trevlig dag, vet hur det er at bli 80 en herlig ålder.