LARS-ÅKE STOLTZ

Har ni något trevligt minne att dela med er om Kocke?

Skicka gärna e-post till mig så för jag in detta på hemsidan efter hand.

jorgen.vik@comhem.se

 

Onsdagen den 19 december 2018 firade

Lars-Åke ”Kocke” Stoltz sin 70-årsdag

Så här nästan sist på året fyller Lars-Åke ”Kocke” Stoltz 70 år. Kocke har han kallats sen barnsben, han vet inte varför. Han tillhörde den stora gruppen 48-or som cyklade i Fix i mitten på 60-talet. Kockes morbror var hedersmedlemmen Kjell Larsson (numera avliden) och han uppmuntrade honom att prova på cyklingen. Det blev till två säsonger, 1963 och -64 i debutantklassen, innan ryggbesvär satte stopp för vidare tävlande.

Men Kocke hann med att tävla en hel del bl. a. i Kävlinge, Ystad och Trelleborg och naturligtvis Fix egna tävlingar från både Kullavägen och Bankogården.

Första cykeln var en mörkblå Monark, den gamla färgen, men han ville naturligtvis ha den nya ljusare blå. Så han plockade ner den i delar och en kompis målade om den. Då blev det hastigt och lustigt dags för tävlingsdebut i lagtempo, förmodligen hade någon lämnat återbud. Men jag kan inte vara med, sa Kocke. Cykeln är nymålad och sönderplockad. Men då räddades han av Hans-Ingvar som sa att han kunde komma hem med delarna, så skulle han sätta ihop den. Det gjorde Hans-Ingvar och tävlingsdebuten kunde klaras av.

Kocke minns också träningarna i källaren på IH och löpturerna ut till ”Kinesiska muren”. Som så många tog han sig också ofta upp till klubblokalen på Malmögatan och spelade rundpingis.

 

Det blev också många träningsturer med Christer Landin och Uffe Lindström, som också bodde på Lussebäcken. Kocke var också en av de som cyklade till träningsläger i Åsljunga, bl. a. ett med Ove Adamsson. På detta läger fanns det bara ett grönt LENI-ställ kvar att dela ut och de var två jämnåriga som gärna ville hade. Det blev en duell över 10 km tempo som Kocke tyvärr förlorade. Det var en stor besvikelse.

 

Det blev inga större tävlingsframgångar och när vår legendariske massör (som jag tyvärr glömt namnet på), sade att ryggen aldrig skulle bli bra så pausade kapitlet cykling i många år. Det var inte förrän han mötte Lasse Skoog på SM i Åstorp 2013 som cyklandet började igen. Nu tillsammans med oss andra gamla Fixare och andra motionscyklister i Team Röd.

 

Kocke utbildade sig till elektriker och arbetade med det många år, innan han gick vidare till att bli yrkeslärare. Det blev till 22 år på Rönnowska och han hoppar fortfarande in och vikarierar när det behövs. Vid sidan om det så blev det många år med schäferhundar på Brukshundsklubben. Där han också verkade som instruktör ett antal år.

Numera så går tiden åt till barn, barnbarn, hundpassning, hus och trädgård samt cykelturer med de gamla kompisarna i Team Röd.

Kocke blev ju aldrig världsmästare, men han minns med värme det goda kamratskapet och den goda samman-hållningen i Fix.

 


Vid datorn
Bosse Krohn

 

Senaste kommentarer

24.06 | 18:31

Fina minnen, vad kul vi hade och har fortfarande 💪

26.05 | 09:05

Stort grattis Kaj, Du är värd många kramar och stor omtanke, önskar I...

24.05 | 15:21

Grattis på födelsedagen!

24.05 | 14:04

Grattis Kaj ha en trevlig dag, vet hur det er at bli 80 en herlig ålder.