KENT GUSTAVSSON 

Har ni något trevligt minne att dela med er om Kent?

Skicka gärna e-post till mig så för jag in detta på hemsidan efter hand.

jorgen.vik10@gmail.com

Tisdagen den 5 september 2023 firade

Kent Gustavsson sin 80-årsdag

Kent började sin idrottsbana som orienterare i Ronneby och var enligt sin bror Jan framgångsrik och fyllde snabbt prisskåpet med pokaler. Flyttade som 15 åring till Landskrona och började på Öresundsvarvets verkstadsskola, det kunde lika gärna blivit Asea i Västerås.

I Landskrona kom Kent i kontakt med roddsporten och blev Svensk Mästare representerade klubben Aris, blev landslagsman och deltog bland annat i Nordiska Mästerskapen. Under tiden i Landskrona lärde Kent känna cyklisten Sten Andersson och nu började cykelkarriären i Landskrona Cykelklubb 1964.

Första gången jag själv träffade Kent var i ett av hans första cykellopp. Skånska mästerskapen för juniorer i Helsingborg där han var på väg att spurta om mig på insidan, men plötsligt var där inte längre någon plats och Kent fick bromsa. Den 3:e plats och bronsmedalj jag fick, borde varit Kents.

Året därpå 1965 lämnade Sten Andersson och Kent Gustavsson Landskrona Cykelklubb och började tävla i Fix. Kent flyttade in som granne till Kaj Andersson vid Nyborgsvägen. Tävlandet i Fix pågick en del år och en av hans främsta skalper var när han i Hilleröd besegrade den stora danska cyklisten Jörgen-­Emil Hansen i cykelcross. Jörgen-­Emil yttrade till Helsingborgs Dagblad att det var den hårdaste terrängscykling han varit med om.

Men det man mest minns av Kent är hans ledargärning i föreningen. Efter framgångsrika år på 60-­talet hade klubben kommit i en svacka. Nu kom det i början på 70-­talet ett antal talangfulla träningsvilliga ungdomar som Mats Andersson (nu Thuré), Bertil Rangbo, Jörgen Olsson, Bengt Olsson, Per Nordén, Peter Ekborg, Clas-­Göran Dahlström, Lars-­Göran Norling, Staffan Ericsson, Jörgen Magnusson med flera.

Med Berne Steens skickliga ordförandeskap tillsammans med Kents tränarinsatser lades grunden till framgångar som kulminerade vid SM i Södra Sandby 1978. Kent tränade cyklisterna med att själv cykla med och lära ut cykelsportens grunder. I bussen till tävlingarna undervisade han i politisk teori, retorik och kultur, det diskuterades livligt. Det gick bra för de här killarna i livet, de blev generaldirektörer, läkare, ingenjörer, säkerhetschefer. cykelhandlare med mera.

Idrottsframgångarna för Kents adepter tog fart, samtliga killar representerade Fix med den äran. Mats Thuré, Per Nordén och Jörgen Olsson blev svenska ungdomsmästare i lagtempo. I Södra Sandby 1978 kom de stora framgångarna, i lagtempo blev det silver till Fix med laget Mats Thuré, Bertil Rangbo och Per Nordén. I tempo blev det guld till Per Nordén med Bertil Rangbo på silverplats och Mats Thuré 8:a. I lagtävlingen guld till Fix. Linjeloppet vanns av Bertil Rangbo, 5:a kom Per och Mats var 7:a. Näst bästa SM-­klubb var CK Fix.

Där i Södra Sandby stod Kent anspråkslöst vid mållinjen, han hade lämnat tränarskapet ett år innan men lagt grunden till framgångarna tillsammans med Berne Steen, stöttande föräldrar till de aktiva och en del andra.


Vid den digitala pennan

Styrelsen