PETER FOLKESON

Har ni något trevligt minne att dela med er om Peter?

Skicka gärna e-post till mig så för jag in detta på hemsidan efter hand.

jorgen.vik@comhem.se

 

Lördagen den 13 juli 2019 firade

Peter Folkeson sin 60-årsdag

Peter, tävlingscyklist och ledare

Peter började som tävlingscyklist 1975, vid 16 år ålder, men det är framförallt som ledare som Peter blivit känd och lagt/lägger sin mesta tid inom cykelsporten.

Undertecknad har känt och haft Peter som sin meste och bäste vän och kamrat i hela sitt liv. Detta kom sig av att dennes föräldrar valde att flytta till Planterings-vägen på Miatorp i Helsingborg då han var ca ett år, och fick då Peters familj som grannar. Undertecknad och Peter växte därför under ett antal år upp väldigt tätt och Peter blev nästan som en bror för undertecknad. Det är kanske inte en slump att de delar flera intressen ihop, så som cykelsporten och tåg i alla dess form.

Peters cykelintresse startade tidigt och var på den tiden då det var ovanligt med cyklar som hade växlar, om de ej var en motions/tävlingscykel. Peter sparade ihop pengar så att han i tidiga år kunde inhandla en Crescent motionsracer med 10 växlar. Undertecknads far, Bengt Lindh, inspirerade och gav råd så det bar sig inte bättre än att det ganska snart uppgraderades med en bättre begagnad Crescent tävlingsracer och tävlingsdebut samma år som undertecknad 1975, dock ej i samma klass. 

Peter debuterade i Ungdomsklassen medans undertecknad debuterade i PB klassen. Efter några tävlingar råkade Peter oturligt nog ut för en våldsam vurpa på CK FIX hemmatävling ”Helsingborgs GP”. Efter sjukhusvistelse och lång konvalescens kunde cykelkarriären fått ett abrupt slut men omständigheterna ville annat och Peter sadlade om till ledare i CK FIX. Snabbt kom flera av Peters talanger och förmågor vad gäller organisation, logistik och teknik klubben till del och med stort engagemang, energi och outtröttligt intresse verkade Peter för cykelsportens bästa.

Peter har under oräkneliga år lagt mycket av sin lediga tid på att utföra massor av alla de sysslor som finns i det ideella föreningslivet och har haft flera olika uppdrag i klubben. T.ex. att köra oss tävlingscyklister till alla tävlingar med klubb-bussen, som han också skötte om på ett exemplariskt sätt, ordna sponsorer och reklam till klubben och samma nämnda buss. Initiera och ta kontakt med Polis, gatukontor och andra myndigheter för planering av nya spännande och utmanade tävlingsbanor för CK FIX olika arrange-mang som tex Cykel-SM 1985 och Helsingborg City Grand Prix. Vara ansvarig för tävling, material, planering samt organisering av träningsläger. Under många år så väl planerat arbetet som samlat in godis och annat innehåll till CK-FIX välkända och traditionella julgodispåsar som sålts varje år under Helsingborgs julskyltningssöndag 1a advent. Självklart har Peter varit en given medlem i CK FIX styrelse under många år och i olika uppdrag och, som kanske inte alla känner till, även som ordförande i CK FIX.

Snart började ryktet om Peters insatser och stora engagemang för cykelsporten sprida sig utanför klubbens gränser. Peters talanger och förmågor nyttjades på flera håll i Cykel-Sverige, främst då så klart i Skåne då det gällde insatser både i tävlingar, motionslopp och träningsläger. Under nästa alla år som Post Girot Open på cykel arrangerades var Peter också aktiv som funktionär och servicebilsansvarig i denna stora internationella tävling.

Peters stora insatser för cykelsporten har kanske inte alltid värderats och uppmärksammat så som de borde, möjligen för att Peter med hög integritet alltid haft båda fötterna på jorden och många gånger verkat i det tysta. Få passar så väl in som Peter på uttrycket ”Lite snack men mycket verkstad”. Pga mina ringa år kan jag inte med egenupplevda erfarenheter jämföra Peter med tidigare stora ledare inom cykelsporten men utifrån det jag hört berättas, bla från min far Bengt Lindh, vågar jag ändå påstå att Peters betydelse för cykelsporten och CK FIX tål att jämföras med ledare som tex Lennart Hansson.

Peters förmågor kom också väl till pass då han och undertecknad i 10 år i streck under sen hösten arrangerade så kallade ”Grenå-turer” för cyklister. Som nämnts har Peter också ett stort intresse för tåg som resulterat i medlemskap och styrelseuppdrag i Landeryds Museijärnvägsförening. Som om detta inte var nog tycker Peter mycket om att tillsammans med sin älskade fru Kerstin göra många resor och utflykter i Sverige, Danmark och Tyskland. Detta har gett mycket erfarenhet och uppslag som nyttjats i olika researrangeman, inte minst för GCV, men även i samband med såväl sitt 50-års firande som nyligen 60-årsfirande då firandet genomförs i helchartrat tåg. Vad månde hända då det ska firas 70 år?

Stort Grattis Peter och tack för ditt stora cykelhjärta!

Göran Lindh

Senaste kommentarer

24.06 | 18:31

Fina minnen, vad kul vi hade och har fortfarande 💪

26.05 | 09:05

Stort grattis Kaj, Du är värd många kramar och stor omtanke, önskar I...

24.05 | 15:21

Grattis på födelsedagen!

24.05 | 14:04

Grattis Kaj ha en trevlig dag, vet hur det er at bli 80 en herlig ålder.