GÄSTBOK

Skrivet av Sven Stenvåg, den 18. apr, 2012

Den gubben höll hela vägen!
- Allt som behövs för att se världen är en cykel och två starka ben, sa stålfarfar i en intervju. För honom tycktes inget vara omöjligt, som att cykla till Norrland och plocka lingon och skicka hem dem med tåg till Gantofta.
Rikskändis blev han 1951 då han ställde upp, utom tävlan, med startnummer noll i det så kallade Sverigeloppet.
På grund av hans höga ålder hade tävlingsledningen vägrat honom att delta - åldersgränsen var 40 år - men han ställde ändå upp och startade från Haparanda samtidigt med de tävlande. Då var stålfarfar 66 år.

Det var också 1951 som jag som 6-åring såg stålfarfar första gången och från första parkett, hos mina farföräldrar, uppe på Strandqvists hörna på Järnvägsgatan/Trädgårdsgatan. Ett otroligt folkhav hejade fram gubben som trampade på för kung och fosterland med sin damcykel.
Med jämna mellanrum kom sen stålfarfar att korsa mina vägar fram till 1986 då han avled 101 år gammal.

Bild lånad från Johanna muséet i Skurup som har en permanent utställning om stålfarfar.

Skrivet av Per Broberg, den 13. apr, 2012

En del saker var faktiskt bra förr också!
Kolla på dessa fina bilder:
http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography


E-post:

per.broberg

@spray.se

Skrivet av Per Broberg, den 7. apr, 2012

Missa inte Paris-Roubaix
Söndag 8 april
258 kilometer
Premiär 1896
Magnus Bäckstedt vann 2004
Hemsida www.letour.fr
Ja, du kan se det på TV också, antingen Eurosport eller danska TV2 klockan 13.00-17.00, Ha en skön söndagseftermiddag!

E-post:

per.broberg

@spray.se

Skrivet av Lasse Skoog, den 27. mar, 2012

CELEBERT CYKELBESÖK PÅ IDROTTSMUSEET
En kall måndagskväll i februari, samlades ett 30-tal medlemmar från GCV – Gamla Cykelvänner i FIX – för att hålla årsmöte på Idrottsmuseet.
Träffen började med lite mingel och naturligtvis en rundvandring bland museets fantastiska samlingar. Alla var imponerade över vad som erbjuds besökarna. Självklart stannade man till lite längre vid Fix-montern, men även alla HIF-pokalerna från 2011´s segertåg beundrades och fick extra uppmärksamhet.
Det väl förberedda mötet klarades av snabbt och sedan var det dags för en kaffetår och kvällens gäst.
GCV hade fått möjligheten att bjuda in Sveriges första proffscyklist, Göran ”Ökenkungen” Karlsson, som gärna ställde upp och kom och berättade om sitt rika och intressanta cykelliv.

Göran kom fram som en lovande cyklist under 50-talet, och 1959, när CK Fix arrangerade SM i Helsingborg deltog han. Han nämndes som en av favoriterna till segern men snuvades den gången på guldet av den värste konkurrenten Ove Adamsson.
Göran hade emellertid många framgångar och en av de största som amatör, var segern på Nordiska Mästerskapen i Tammerfors 1959.
Men detta år skulle bjuda på ännu fler framgångar. Göran blev uttagen att representera Sverige i det på den tiden berömda ”Tunisien Runt”, ett amatörlopp med världen bästa cyklister. I ökenhetta och på svåra vägar, lyckades Göran Karlsson sensationellt vinna.
Segerpriset överräcktes av den dåvarande presidenten Bourguiba på nationalstadion i Tunis, och segern i loppet gav honom därefter epitetet ”Ökenkungen”

Göran var på den tiden rankad som Nordens bästa cyklist, och efter alla framgångar fick han därför som förste svensk erbjudande att bli proffs. Naturligtvis nappade han på detta och blev 1960 cyklist på heltid i det Italienska stallet Carpano. Han fick under sin tid som proffs också prova på att åka världens mest betydande proffslopp - Tour de France.
Under sin proffstid körde han också för ett franskt proffsstall och han provade dessutom på bancykling i Danmark. Han gjorde massor av framträdande på Forum I Köpenhamn, och då oftast i par med Knut Karlsson, en på den tiden välkänd Landskronacyklist.

Innan Göran avslutade sin långa och framgångsrika karriär, hann han också med ett Sverigelopp. Detta gick från Haparanda till Ystad och efter en massa strul med cykeln en av dagarna, placerade han sig på fjärde plats.

I september fyller Göran Karlsson 75 år, men det hindrar inte honom att hålla igång. Han sköter sin hälsa och träning som om han fortfarande vore aktiv. Han lever en del av året i Spanien och är ute på sin cykel både där och hemma i Sverige. I Spanien tar han ibland sina träningsrundor tillsammans med några andra kända cyklister från förr, de som på den tiden var hans arga konkurrenter, Palle Munther och Ove Adamsson. Ove som dessutom såg till att det inte blev något guld i Helsingborg 1959!

När Göran slår igen träningsdagboken och summerar cykelåret, har han 700-800 mil bakom sig på sadeln – Imponerande!

E-post:

@gmail.com

lgskoog

Skrivet av Lasse Skoog, den 19. mar, 2012

Här kommer en kul "melodi" om oss cyklister. Gå in på nedanstående länk:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hgCqz3l33kU

E-post:

@gmail.com

lgskoog

Skrivet av Sven Stenvåg, den 18. mar, 2012

Humor har inga gränser.
Går det att likna Greklands ekonomi i denna ekvation?
Svensken kom in på ett Hotell i Grekland och bad om ett rum. 300 kronor kostade rummet som han lade på disken, men ville inspektera rummet innan han bestämde sig.

Hotellägaren som var skyldig 300 kr till städerskan gav henne pengarna då hon just kom förbi. Städerskan i sin tur var skyldig 300 kr hos handlaren i mataffären, vilket hon genast gick och betalade. Handlaren hade en skuld på 300 kr hos en taxichaufför vilken fick betalt. Chauffören i sin tur var skyldig en lösaktig flicka 300 kr som han genast gjorde sig skuldfri hos. Flickan som var skyldig Hotellägaren 300 kr för en gammal hyresskuld, gjorde sig skuldfri med att betala 300 kr till Hotellägaren.

Strax efteråt kom svensken tillbaks och hade ångrat sig om rummet, tog sina 300 kronor och gick.
Så var alla skuldfria.

Fotot med Skånska Ambassaden som har Öppet iblann, såg jag i Spanien.

Som sagt: humor har inga gränser.

Skrivet av Sven Stenvåg, den 9. mar, 2012

Ruta de la pasa!
Fritt översatt till -russinrutten- är en 62 km lång tur och löper genom ett otroligt vackert landskap öster om Malaga. Här odlas Moscatel druvan som har en väldigt söt och kraftig smak, och hög alkohol-halt. Det är nästan så att man faller om-kull efter bara ett glas vin. Druvan ger även mycket stora och goda russin.

I detta bergiga landskap med vita och mest orörda byar, vindlar vägarna som högst drygt 1000 meter över havet. Alltså 3 mil uppför backe och lika långt nedför.

På denna strapatsresa mötte jag Alberto Contadors arvtage i tävling om vem som stod ut längst - till mottot: Cyklister cyk-lar. Otroliga ungdomar!
Själv åkte jag rutten med bil och sma-kade på russin som knäcktes med kind-tänderna och som tog smaken till en högre dimension. De kaliforniska russinen får skamfullt cykla hem och lägga sig. Ett riktigt russin kommer från en moscatel-druva, som vuxit på russinrutten, och det har kärnor.

Skrivet av Sven Stenvåg, den 24. feb, 2012

Huka er gubbar i sadlarna ...
Den 100 årige spanske cyclistico skickades igår iväg som en levande reklampelare i Velodromen för tidtagning och PR givetvis. På sträckan 250 meter uppmättes 24 km/tim! Världsrekord av en 100 -åring?
På 1930-talet då världen var enbart svartvit, enligt alla foton, slog han redan då spanska rekord. Sen dess har han tränat varje dag och nu mest på motions-cykel med räkneverk och inomhus.
... för nu laddar han om!

Skrivet av Bengt Lindh, den 16. feb, 2012

Sten Andersson träffar en gammal cykelkamrat, som han tävlat en del med. Denne känner inte igen Sten, men denne replikerar snabbt: " Inte så konstigt,Du har ju aldrig sett mig framifrån."
En historia som Sten tagit efter från pappa Sture, som ofta körde med denna.

E-post:

lindh.bengt

@telia.com

Skrivet av Nils-Rune Nilsson, den 15. feb, 2012

OS 1912 Solskensolympiaden, det är 100 år sedan. Detta jubileum firas hela året med höjdpunkt den 9 juni på Sthlms . stadion. Samtliga idrotter som var med 1912 är med nu också. Det blir cykekeltävling på stadion. Dessutom blir årets Mälaren runt jubileumslopp. OS-tävlingen genomfördes där. Du kan hitta mera på www.arena Stockholm 2012.
Jag har förmånen att jobba med detta jätterola projekt och hälsar dej välkommen till huvudstaden v.23 i sommar.
Hälsn. Nils-Rune Nilsson

E-post:

@boson.rf.se

nilsrune.nilsson

Skrivet av Bengt Lindh, den 14. feb, 2012

Parhästarna John Adelfalk "Jompa" o Börje Alexandersson var och köpte frukt på torget en varm sommardag, när den lätt klädda damen bredvid i tunna sandaler plötsligt börjar gapskrika högt och ljudligt. Va f-n skriker Du för säger Jompa? Han var inte medveten om att han stod på hennes fot. Jompa, som hade träben/protes, var helt omedveten om, att det var han som orsakade smärtan hos damen.

E-post:

lindh.bengt

@telia.com

Skrivet av Per Broberg, den 14. feb, 2012

Tack för en trevlig kväll det var mycket intressant och inspirerande. Sluta inte cykla.
Hälsningar
Per Broberg

E-post:

per.broberg

@spray.se

Skrivet av Bo Krohn, den 12. feb, 2012

Lite cykelnostalgi från 1951.
http://svtplay.se/v/1371139/oppet_arkiv/sexdagarsloppet_pa_cykel_1951
Gå in SVT-play öppet arkiv.
Ha det så kul!

E-post:

@telia.com

bo.krohn

Skrivet av Sven Stenvåg, den 8. feb, 2012

Vägen är brant med brådstup!
En spansk professor har börjat hungerstrejka för, som han anser, den orättvisa dopingdomen mot Alberto Contador. Flera regeringsföreträdare har högljutt fallit in i talkören - som anser domen vara ett skämt.
Så kan det gå till i ett land som tillåter fem cyklister i bredd på motortrafikleder med hastigheten 120 km/tim.

Undrar hur Tour de France tvåan 2010 mår just nu?

Skrivet av Sven Stenvåg, den 7. feb, 2012

Alberto Contador!?!
Befinner mig i Spanien där massmedia har cyklist ikonen Contador i bild, morgon som kväll. Väntar bara på att det skall bryta ut en längre tids landsorg efter dopingdomen.

Hur länge klamrar sig ikonen Alberto Contador kvar på cykelpiedelstalen? Snacka sen om cykelsport och religion!

Viva Espania

Senaste kommentarer

24.06 | 18:31

Fina minnen, vad kul vi hade och har fortfarande 💪

26.05 | 09:05

Stort grattis Kaj, Du är värd många kramar och stor omtanke, önskar I...

24.05 | 15:21

Grattis på födelsedagen!

24.05 | 14:04

Grattis Kaj ha en trevlig dag, vet hur det er at bli 80 en herlig ålder.