HANS ABRAHAMSSON

Har ni något trevligt minne att dela med er om Hasse?

Skicka gärna e-post till mig så för jag in detta på hemsidan efter hand.

jorgen.vik10@gmail.com

 

 Vår hedersordförande i radio

Hans medverkar i Radio Nöjesgrytan. Där har Olle Larsson (kul-i-juli Olle) en programpunkt som heter Vi kör – Tempo-Tempo. Här intervjuas olika personer under detta timmesprogram, som också varvas med musikinslag. Ni finner denna på FM 99,2.

Tisdagen den 5:e maj (2015) medverkade vår f.d ordförande Hans Abrahamsson.

Tidpunkten var klockan 11-12 med repris torsdagar 13-14 och lördagar 11-12.

För att lyssna i för- eller efterhand klicka här.

Måndagen den 25 november 2013 firade

Hans Abrahamsson sin 70-årsdag

För tydligare bild, se fotot i reportagets slut.

Tänk vad åren rusar iväg, för precis 50 år sedan rankades CK FIX som tredjebästa cykelklubb i Sverige och allra bäst i Skåne med fem klassegrar och en fjärdeplats i den 6:e klassen. Samma år 1963 vann Hans-Ingvar Green juniorernas 5 mil på SM i Uppsala. För åttio år sedan föddes Kaj Andersson.

Att Hans Abrahamsson skall fylla 70 år, han som fortfarande är den spralliga pågen, är svårt att fatta, men den 25 november är det så.

Om vi väljer att blicka tillbaka på Hans cykelkarriär, så blev den relativt kort. Hans började tävlingscykla 1958, inspirerad av kompisen Leif Gustavsson. Redan från början nådde Hans framgångar som juniorcyklist, ofta i lag med Leif Gustavsson, Leif Herbst och Berne Steen.

Det stora genombrottet kom 1961 med en 2:a plats på 70 km linje för juniorer vid SM i Falun, knappt slagen i spurten med några cm. I Växjö på Sydsvenska Mästerskapen segrade Hans på linjeloppet, men blev bortdömd och fick nöja sig med andraplatsen, trots att fotot taget av John Adelfalk precis på mållinjen, visar, vem som egentligen vann. Tävlingssäsongen var ändå full av framgångar, inte minst med deltagande i olika lag för klubben och Skåne, samt flertalet framskjutna individuella placeringar.

På Skånes Cykelförbunds årsmöte 1961, belönades Hans Abrahamsson med Guldmedalj, där han alltså korades till årets bästa Skånecyklist. De kommande åren fortsatte framgångarna både individuellt och för klubben. Hans kvalificerade sig för uppflyttning till först B-klassen och sedan till A-klassen. Han körde bl.a. 6-landskamperna med bra placeringar.

I CK Fix var det vanligt att de mer erfarna cyklisterna, Kaj Andersson, Leif Gustavsson och Leif Herbst tog sig an träningsgrupper och detta passade även Hans, som tidigt visat ledar-talanger. Han var ledare för CK Fix segrande lag på SM 1965 i lagtempo för juniorer med Palm, Thore och Nyman. Dessa fick förmånen att på banketten på Ramlösa Wärdshus komma cyklandes in i festsalen.

Efter en vurpa på ett träningsläger i Åsljunga trappade Hans ner sin satsning på tävlingscykel och satsade på friidrott och medeldistanslöpning för IFK Helsingborg. Framgångarna lät inte vänta på sig, Hans hade stor talang för banlöpning har bl.a. berättats på Idrottmuséet av Gunnar Tjörnebo. Hans placerade sig på en meriterande 4:e plats vid sitt första SM på bana. På tavlan över idrottsplatsen Olympias banrekord finns Hans Abrahamsson noterad för rekordet på 1 engelsk mil med tiden 4.18.8, satt i juni 1967. Ett oslagbart rekord då, som ni vet, löparbanor inte finns på Olympia längre.

Hans har under många år varit en viktig kugge i IFK:s Springtime-grupp och är där fortfarande mycket drivande  med bl.a. en väl genomförd utställning på Idrottsmuséet om Springtime. Nu planeras också en jubileumsbok om ”35 Springtime-år” med planerad utgivning 2015. Vill rent av påstå att det är Hans, som är den starkt pådrivande i gruppen (vilket starkt kan vidimeras av Lasse Skoog som ingår i samma projektgrupp).

Hans är även aktiv i Idrottsmuséets Anekdotgrupp och medförfattare i en ny bok – ”Mestadeles Mästare” – som kommer att finnas till årets julhandel. I gruppen går Hans under namnet ”cykelkocken”.

Om man skall ge ett mer kortfattat utlåtande om vår jubilerande GCV-ordförande, så kan man lugnt säga att han är energisk, entusiasmerande, idérik, drivande och framförallt en ledare som får saker och ting genomförda utan tidsfördröjning  med en sällan skådad hängivenhet åt projekten som han alltid har på gång.

Bakom en framgångsrik man står ofta en stark kvinna, så också ute i Ödåkra. Fru Gun stöttar och backar upp i alla lägen. Det gäller naturligtvis familjen, men det kan även gälla vin o ostprovningar, matlagningsarrangemang, fritidsstället i Blekinge, hundpassning etc.

Ja, säkert är något glömt, ty det finns inga döda punkter i makarna Abrahamssons program. Vi har ändå valt att inte ta med Hans framgångsrika yrkeskarriär med både meriterande uppdrag och eget företag, hans stora engagemang i Gastronomiska Sällskapet Marmiterna och inte minst hans deltagande i TV 4:s program ”Halv åtta hos mig”.

Om man frågar Hans, vad han själv minns bäst från sin idrottskarriär framhåller han följande:

Under mitt första SM på 5000 m på Stockholms Stadion blev min placering 4:a med tiden 14.41.8.

Jag vill också påpeka att jag under en kortare period (ca 3 månader) innehade det inofficellt Svenska rekordet på 10 km med 13.48 på 10 km  för debutanter satt vid en Klubbtävling mellan Kävlinge CA, Klubben Cyklisten i Malmö o Cykelklubben FIX. Start vid Bankogården,Vändpunkt (vilket  var oblikatoriskt för att få rekordet godkänt) ute i Påarp.

Vad jag dessutom är stolt över är mitt personliga rekord i IFK Helsingborg  Friidrott på 1000 m på 2.28.2. Det har stått sig som Klubbrekord  sedan 1968 dvs i 45 år. Grunden lades naturligvis vid vår träning på IH med Cykelklubben Fix:s tisdags- o torsdagsträning. Tack alla för vår träningsintensitet”.

 

Vi önskar Hans en bra födelsedag och en god hälsa.   

Bengt Lindh, faktagrävare och text

Lasse Skoog, vapendragare till Bengt

HÄLSNINGAR SOM KOM IN TILL HASSES 70-ÅRSDAG

Senaste kommentarer

24.06 | 18:31

Fina minnen, vad kul vi hade och har fortfarande 💪

26.05 | 09:05

Stort grattis Kaj, Du är värd många kramar och stor omtanke, önskar I...

24.05 | 15:21

Grattis på födelsedagen!

24.05 | 14:04

Grattis Kaj ha en trevlig dag, vet hur det er at bli 80 en herlig ålder.