KLUBBKVÄLL PÅ RÅÅ MUSEUM 3/10—2018

KLUBBKVÄLL

ONSDAGEN DEN 3 OKTOBER 2018

___________________________________________

 Skrivet av Jörn Landgren, den 6:e oktober, 2018

___________________________________________

 

 

Tack vare Hans-Ingvar och Mona Green fick vi en mycket trevlig och intressant klubbkväll i Råå Museums mysiga lokaler. Med stor entusiasm och kunnighet berättade Mona bl.a. om hur Råå samhälle utvecklades genom tiderna samt hur Råå Museum växte fram från en enkel lada till en idag modern ändamålsenlig byggnad placerad på Råå hamnplan.

Sist men inte minst fick vi höra sagan om Råås store son Ruben Rausing, grundaren av det världsomspännande företaget Tetra Pak.

Runt 1900-talet var faktiskt Råå Sveriges största fiskeläge och en självstyrande socken med en betydande sjöfartsflotta med ett 50-tal segelfartyg registrerade. När Råå-borna ansökte om att bli en ”egen” stad i början av 1900-talet vaknade grannen Helsingborg och ville inkorporera Råå i Helsingborgs stad.

Från början var många Råå bor emot detta eftersom man ansåg att Råå klarade sig bra själv, man hade god ekonomi och värdefulla industrier med driftiga o uppfinningsrika människor. Men efter en omstridd omröstning inkorporerades Råå i Helsingborgs stad och så har det förblivit de senaste 100 åren.

Råå Museum är främst ett museum för fiske o sjöfart. Råå museiförening, som drives ideellt, bildades 1936 och året efter öppnades museet. 1980 flyttades museet till nuvarande lokaler och efter tillbyggnad 1997 samt 2004 uppgår utställnings-ytan till ca: 750 kvadratmeter. 2006 renoverades den stora hallen Läget med bl.a. nytt trägolv som ger en skön känsla av båtdäck.

I museet finns många intressanta ting att beskåda och ni som inte varit där rekommenderas ett besök. I en separat påkostad tillbyggnad finns ensam-världsomseglaren Kurt Björklunds båt ”Golden Lady” elegant uppställd.

Sist men inte minst måste nämnas ”Visionären från Råå” — Ruben Rausing, mannen som satte Sverige på världskartan.

I museet finns idag en utställning om honom och världsföretaget Tetra Pak att beskåda — ett mycket sevärt besök kan jag lova. Tyvärr packades denna utställning ned dagen efter.

Ruben (1895 - 1983) var son till småföretagaren August Andersson. Ruben bodde i Raus socken och under ungdomsåren blev han kallad ”rausingen” från Råå vilket medförde att han 1921 bytte ut sitt ursprungliga efternamn Andersson till Rausing. 1950 bildades Tetra Pak i Lund för tillverkning och försäljning av förpacknings-utrustning till hela världen.

Som avslutning på klubbkvällen hade Peter dukat upp mat o dryck till 18 st. hungriga deltagare och under kaffet blev det också lottdragning där en del blev lyckliga vinnare. 

Samtliga lämnade Råå Museum med gott humör och tackade Hans-Ingvar och Mona för ett väl genomfört arrangemang.

Senaste kommentarer

24.06 | 18:31

Fina minnen, vad kul vi hade och har fortfarande 💪

26.05 | 09:05

Stort grattis Kaj, Du är värd många kramar och stor omtanke, önskar I...

24.05 | 15:21

Grattis på födelsedagen!

24.05 | 14:04

Grattis Kaj ha en trevlig dag, vet hur det er at bli 80 en herlig ålder.