GÄSTBOK

Flytta/placera pratbubblan på bilden med musen

Skriv text till din pratbubbla

Shape:
 
Skrivet av Bo Krohn, den 10. feb, 2013
Svensk seger i ett av säsongens första kortare etapplopp: http://www.feltet.dk/nyheder/thomas_lfkvist_vandt_middelhavet_rundt/
E-post:
Skrivet av Bengt Lindh, den 12. jan, 2013
Jag tror Dig, Bosse, att jag tyckte Du hade för långt hår, men tycker idag att det var ett fånigt påpekande.
Mycket mera kommer väl fram i vår nostalgiska tillbakablick. När jag mötte Claes Andersson med fru, för en del år sedan, då påpekade frun: Bengt, var det inte han som hade synpunkter på det mindre lämpliga i, att Du träffade mig kväll före cykeltävlande?
Beträffande Bengt Palm och Göran Karlssons Monark, så finns den numera på muséum i Växjö,
Ser fram emot mera nostalgiberättande.
E-post:
Skrivet av bengt.palm@live.se, den 11. jan, 2013
Då Bengt Lindh och Bosse Krohn tittat tillbaks på 60 talet fick jag inspiration att också skriva några rader. Har blivit övertalad att börja cykla på tävlingscykel tre gånger i mitt liv.Första gången av mina skolkamrater på Råå Södra. Mogens Tapper, Håkan Frick och Björn Thore de var med i Fix och fick mig att deltaga i kvarterscykling som Fix bedrev för nybörjare. Totalt fyra etapper på oväxlad cykel.Start vid Västra Ramlösa skola och mål vid nuvarande infarten till Rosengården vid JET macken. Lennart Hansson stod vid målet och tog tid och Bengt Lindh gick runt till de tävlande och berättade om cykelklubben. Jag blev 2:a på samtliga etapper och lyckades vinna sammanlagt.Prisutdelare var Lennart Vinck och jag förärades ett Monark träningsställ och en glasvas.Sedan blev det inte mer cykling utan började på hösten 1961 på Gossläroverket, där fanns i samma klass Per Broberg,Göran Persson och Göran Nyman. Övertalningen andra gången att börja cykla kom från Per Broberg som var med i Fix. (Göran Persson och Göran Nyman kom med i klubben året efter mig, 1963) Jag kom ner på klubblokalen Malmögatan våren 1962 och fick köpa proffscyklisten Knut Karlssons begagnade Monark cykel. Vilken ära! Fick också av Knut hans landslagströja som han haft bland annat på Forum när han körde med Göran Karlsson. Sedan var det ut på vägarna och att lära sig ligga på rulle av de mer rutinerade Kaj Andersson, Leif Gustavsson, Ulf Lundgren, Hans Abrahamsson med flera samt studera Hans-Ingvars eminenta tempoförmåga.
Vad minns man från den här tiden,
Nilssons Konditori på Rååvägen tidiga söndagar där samlades vi från de södra delarna av Helsingborg, väntandes på Fixbussen för att åka till Vislanda, Varberg, Ystad, tidigt på morgonen mörkt och kallt men en förväntan inför dagens tävling. Fredagarna på klubblokalen, möte med Lennart. Gösta Nilsson sekreterare
efter att först läst färdigt Dagens Nyheter. Rundpingisen, läsa startlistor och sen cykla hem och förbereda sig inför helgens lopp. Rådet som jag fick av Sten Andersson 1964 och försökte följa efter bästa förmåga när han hänvisade till hur Sten Söderlund cyklade. Värdera när du ska dra tänk på hus, häckar med mera för att få lä, dra kort när du kommer fram, men helst lite hårdare för att skapa oro.
När bussen gick sönder i Uddevalla efter SM 1964 cyklandes hem mot Helsingborg med Kaj som ledstjärna tillsammans med Thore och Nyman. 34 mil tror jag.
När Lennart Hansson släppte av oss som straff i Antwerpens hamn för att vi kört så dåligt. Träningarna på IH bort till Kinesiska Muren vid Pålsjö, Åsljungagården, Alla tävlingar och kompisar. Sedan lärde man sig geografi var
Mörlunda, Burseryd, Sollerön, Tidaholm ligger i Sverige. Tredje gången jag blev övertalad att cykla på racercykel var av Lasse Skoog hösten 2011efter många års uppehåll. Men det följde en utmaning.
Att mötas på valfri typ av cykel i Gantofta på tempo vid lämpligt tillfälle ett varv upp mot Bårslöv. Ännu är jag inte där men kör regelbundet på min Spezialized cykel och tränar på Aktiverum med bland annat Leif Gustavsson så tröjan blir blöt av svett, och kanske om grundträningen blir tillräcklig försöka sitta på hjul några mil med Team Röd där Bosse Krohn är lagkapten och pådrivare och Lasse Skoog hans löjtnant och bergsåkare.Sedan kanske, kanske någon gång köra det där tempoloppet mot Lasse.
Det är roligt att cykla men framförallt att vi genom gamla cykelvänner skriver, träffas och har kontakt med varandra
Skrivet av Bo Krohn, den 11. jan, 2013
Fredagsfilmen: Det är nästan lika kul att se på cykling som att vara med själv. En svensk viking som verkligen har gett mig högtidstunder i TV-soffan, är Magnus Bäckstedt. Här bredvid syns han när han vann en etapp i TdF. Ännu större var det 2004 när han vann en vårdag i helvetet - Paris-Roubaix: http://www.youtube.com/watch?v=ouxKGM1UXo0
E-post:
Skrivet av Bo Krohn, den 11. jan, 2013
1963 var året då min korta men inte så ärorika karriär som tävlingscyklist började.
Jag hade aldrig varit intresserad av organiserat idrottande. Eftersom jag bodde precis intill Harlyckan så blev det massor av spontant idrottande hela tiden. Men 1963 så blev jag övertalad (för övertalningen stod Elinebergs legendariske fritidsledare Gösta Månsson) att ställa upp i två tävlingar som arrangerades av Helsingborgs Ungdomsråd. Dels en terränglöpning som gick runt Jordbodalen och hade mål på Harlyckan. Nummer två var kvarterscyklingen, där man tävlade både individuellt och för sin stadsdel. I löpningen vann jag min årsklass, mitt livs första seger! I kvarterscyklingen vann jag tre av fyra deltävlingar och därmed också totalt. Vi tävlade på vanliga oväxlade standardcyklar och det var individuell start. Starten var vid "Slottet" på nuvarande Adolfsberg och målet vid nuvarande infarten till Rosengården (Jetmacken). Detta var rena lander på den tiden och vi cyklade mellan jordgubbsfält, äppelodlingar och växthus med rosor. Jag minns att tidtagarna hade ett "snoe" för att hänga med. Hur de gjorde fattade jag aldrig riktigt. Någon kan kanske berätta? Tävlingen måste ha ägt rum i april-maj för den slutgiltiga prisutdelningen ägde rum på Maria församlingshem den 16 maj. Detta är jag säker på eftersom det är min födelsedag.
Efterhand så sökte jag upp Fixlokalen på Malmögatan och började träna och tävla.
Detta höll jag på utan större framgång i 3-4 år, efterhand mer och mer sporadiskt. Popmusiken och flickvänner tog alltmer av intresset. På slutet så fick jag en sträng tillsägelse av Bengt Lindh att jag måste klippa mig, jag fick inte tävla om jag var så långhårig.
Genom åren så har jag sedan hållit på med olika idrotter, några av dem har gått hårt åt mina knän. Efter meniskoperationer i båda knäna så kunde jag inte längre springa och då kom jag på att börja cykla igen. 1995 så köpte jag en beg racercykel och satte igång. Jag har sedan bytt upp mig ett antal gånger till den fantastiska cykel som jag har nu. När jag började cykla så lovade jag att aldrig tävla igen, men det höll bara till 1997 då körde Århus-Köpenhamn 360 km. Sedan dess har det blivit många mil i sadeln, ca 600-1000 mil om året. Jag mår bra, träffar trevligt folk och har förbannat kul.
E-post:
Skrivet av Bengt Lindh, den 8. jan, 2013
Året var 1963, således för femtio år sedan.CK Fix hade avverkat sitt absolut bästa tävlingsresultatår i klubbens historia.
Fem av sex klassegrar i Skåne-statistiken, Klass A Kaj Andersson.Klass B Hans Abrahamsson, Klass C Hans-Ingvar Green, Klass U Kenneth Abrahamsson, Klass P Mats Andersson och i den sjätte klassen D Björn Thore 4:a.
Hans-Ingvar Green erövrade klubbens första svenska mästerskap, i modern tid.
Ja, det var ett fantastiskt år! Läser man verksamhetsberättelsen, vilket jag gjort idag, så är det rent otroligt, hur bra vi var.
Vi var helt outstanding i Skåne och bland de bästa klubbarna i Sverige både arrangörs och tävlingsmässigt och då skall man veta att så sent, som 1957, då var vi 13.e klubb i Skånestatistiken.
Visst var vi duktiga?
När jag såg minnesprogrammet på SVT om året för 50 år sedan,1964, då minns jag telefonsamtalet den 22 november, från Inga-Maj till Restaurang Kvarnen, där jag och Lennart Hansson åt representations middag med HD:s sportchef ULRIK. Vi var mycket missbelåtna med tidningens bevakning av den framgångsrika cykelklubben Fix, den var inte i proportion med våra prestationer. Det var före Thure Hjulle Petersons tid på HD Precis när vi var överens om bättre bevakning av HD i fortsättningen, då fick vi telefonsanmtalet:
USA:s president John F Kennedy var mördad.
För mig är detta oförglömligt, men så också FIX året 1963.
E-post:
Skrivet av Bengt Lindh, den 8. jan, 2013
Jag önskar alla cykelvänner Ett Riktigt Gott Nytt År!
Det gamla, som nyss avslutats var mycket gott med oförglömliga minnen. Att under året få träffa Sten Andersson och Göran Karlsson på vårt årsmöte, Herbert Dahlbom på kamratträffen med andra skånecyklister på Örenäs Slott och sedan det oförglömliga mötet med Gösta "Fåglum" Peterson i Vårgårda, det blir svårt att överträffa.
Vill också tacka för julkort, mail och telefonsamtal från GCV:are under året. Då och då ringer jag själv upp vänner, som jag inte pratat med på lång tid. Det borde ske betydligt oftare, men ibland när jag tar mig tid, att ta fram adresslistan och ringa,. så blir det alltid till stor glädje för mig själv och förhoppningsvis även för den jag pratar med. Vi har ju så mycket att minnas från tider, som varit.
Jag kan hälsa från Evert Mårtensson och Gert Svensson, mina jämnåriga, som fanns i klubben, redan 1957 när jag kom hit och Bertil Magnusson i Bjuv.
Framförallt vill jag framföra en hälsning till Er från Ulf Lindström i Bårslöv.
Jag hade sökt honom och han ringde upp, han hade sett att jag ringt. Nej ,så var det inte, Ulf är ju sedan flera år tillbaka blind och ser absolut ingenting.
Trodde inte ett telefonsamtal kunde glädja så mycket, jag är fortfarande helt tagen av Ulf:s livsgnista och berättarförmåga.
Här var det ingen cykelvän, som beklagade sin sitution, nej han berättade om sina promenader både hemma i Bårslöv och inne i Helsingborg, om deras gård på landet, om hans dagliga tillvaro, om dråpliga episoder och minnen från förr.
Önskar att fler tar kontakt med Ulf, särskilt Ni, som var hans tävlings och träningskamrater i Fix.
Jag fick mig en riktig energikick och och en nyttig tankeställare, inte bara av tacksamhet, för att jag har full syn. Ulf ger energipåfyllning och minnesupplevelser på samma gång.
Jag lovar, det kommer Ni också att få.
E-post:
Skrivet av Bo Krohn, den 21. dec, 2012
Jag önskar alla cykelvänner en God (h)Jul och ett Gott Nytt År!
För att höja stämningen lite så har jag bifogat länken till en liten film med Sveriges störste cyklist hittills, Gösta Fåglum. Håll tillgodo: http://www.youtube.com/watch?v=7YAayVor2c8
E-post:
Skrivet av Hasse Abrahamsson, den 17. dec, 2012
Cykelvänner !
Då texten av det jag skrivit i förra meddelandet inte kommit med vid överföringen provar jag igen.
Ännu ett år kan ju snart läggas till handlingarna. Ett år signerat full verksamhet ifrån vår aktivitetsgrupp
med massor av cykelhändelser av stora mått. Sedvanlig uppstart i Ballerup o 6-dagars inomhus blev som vanligt en fullträff. Ca 30-talet tog tillfället i akt att på plats följa cyklisterna. Ballerup efterföljaren till Forum i Köpenhamn som betecknades som " De Tossedes Hus". Javisst krävs det koncentration för att följa cyklisternas jakter efter poäng.
I maj månad följde så starten av Giro Italia förlagt till Danska Herning. Säkert en mycket stor händelse för de 20-talet som följde det hela på ort o ställe o som fick beskåda många av världselitens stjärnor. I augusti avslutades Post Danmark Runt med ett varvlopp inne i Köpenhamn. Att se denna stora klunga, ca 150, komma susandes förbi var en mäktigt syn. Favoriten här, Mark Cavendish, behärskade hela fältet som den aktoritet han är genom att enkelt manövrera sig fram i slagläge på upploppet o sno åt sig segern riktigt övertygande.
Årets höjdpunkt blev för många utflykten till Vårgårda för att på plats få del av alla de framgångar dessa unika Fåglumbröderna haft i sin karriär. Presentationen framförd av Gösta himself var ett stycke verklig cykelnostalgi.En härlig inlevelse ifrån Gösta gjorde att man fick gåshud då han berättade med hjä'rtat om deras framfart i cykelspåren.
Ett så komplett utbud av cykelupplevelser hade inte kunnat genomföras utan aktivitetsgruppens engagemang där både Peter Folkesson o Berne Sten spelat en avgörande roll. STORT TACK!
Nu ser vi fram emot 2013 års program ifrån gruppen som ju redan skickat ut en del upplägg.
Jag vill passa på att önska ALLA GCV:are en riktigt God Jul o Ett Gott Nytt År
Hasse Abrahamsson
E-post:
Skrivet av Bo Krohn, den 14. dec, 2012
Den störste än så länge - Kannibalen - Eddy Merckx. Han hade nästan alltid samma enkla plan, att attackera, uppför, utför, i medvind, i motvind, på kullersten eller vad jävelskap man kunde hitta på. Här är lite bilder för att fräscha upp minnet: http://www.youtube.com/watch?v=sziZ6PejrfM
E-post:
Skrivet av Bo Krohn, den 7. dec, 2012
Tjejer kan minsann också cykla på hög nivå. Om du tvivlar så kolla in den här filmen från Världscupen i Vårgårda: http://www.kadens.se/blogs/asaeriksson/langtan.htm
E-post:
Skrivet av Bo Krohn, den 30. nov, 2012
Något att skratta åt på fredagen. Mario Cipollini blir lurad av dolda kameran. Snacka om italienskt temperament: http://www.youtube.com/watch?v=mJomoEk81o4
E-post:
Skrivet av Bo Krohn, den 23. nov, 2012
Fredagsfilmen handlar om avslutningen på Flandern Runt 2012. Tom Boonen leker med sina två mycket namnkunniga konkurrenter.
http://www.kadens.se/blogs/rytz/fredagsfilm-en-katt-och-tva-rattor.htm
E-post:
Skrivet av Bengt Lindh, den 22. nov, 2012
Skrivet av Bengt Lindh den 22 nov 2012
Var finns den eminente fotografen John Adelfalks Cykelbilder förvarade?
Vi är många som minns "Jompa" och "parhästen" Börje Alexandersson, från cykeltävlingarna. Den ene, "Alex" som den skrivande och den andre, "Jompa", som den fotograferande.
Vi minns också, att vi efter varje års tävlingssäsong fick upp en liten gul kartong med alla bilder från årets säsong, där vi kunde beställa önskade foto. Uppskattar att det kunde röra sig om kanske ett hundratal att välja på.
Men var finns de nu, efter att John inte är i livet längre?
GCV har via Börje Alexanderssons son Mats fått veta att de finns på CK Ringens klubblokal i Malmö.
När vår ordförande får upp spåret, så dröjer det inte länge förrän tanken leder till ett agerande.
I fredags besökte jag tillsammans med ordf.Hans A. och Sven Nogard CK Ringens klubblokal för sammanträffande där med Stig Jonsson, som utlovat att vi skulle få ta del av "Jompas" bildskatt. En del av Er minns Stig J. från hans tävlande och någon har träffat honom i andra sammanhang på t.ex Ringsjön Runt.
Stig är född 1946 och är alltså 66 år nu, för Er som kanske minns.
Bilderna förvarades fortfarande i gula askar med årtalen noterade på utsidan och vi uppskattar att det var bilder från c:a 40 års fotograferande, förvarade i ett stort träskåp. Fråpn golv till tak c:a 2 x 1 meter.
Vi är ju två, som gärna pratar på både in och utandning, men under ett par timmar satt vi helt stumma av hänförelse, fördjupade i bildstudier.
"Vi glömmer egentligen ingenting, men behöver hjälp att komma ihåg."
Bilderna tog oss 30, 40, 50 år tillbaka i tiden och vilka härliga minnen vi återupplevde.
Hur går vi vidare med detta material så att fler kan ta del av detta?
Sven N. skrev på ett låneunderlag och tog två årgångar med sig hem för sortering, katalogisering och scanning.
Vi kommer självfallet att samtala med Stig Jonsson om bildernas fortsatta öde och även ta upp med t.ex Alf Svensson, hur Skånes Cykelförbund ser på denna bildskatt. Även förvaringen måste ordnas brandsäkert enligt min uppfattning. Det finns säkert idéer om detta.
E-post:
Skrivet av Bengt Lindh, den 22. nov, 2012
Skrivet av Bengt Lindh den 22 november, 2012
Jag har blivit ombed att skriva om Träningslägren med Owe Adamson på Åsljungagården.
Owe medverkade vid två Påskläger, 1965 och 1966 och hade fru Ulla-Britt och sönerna Tomas och Anders med sig, men årtalen kan kanske vara något fel. Om de stämmer, så var Anders 8 år första gången och Tomas ett par år äldre, tycker när jag ser dem på bild, att de verkar vara äldre. Anders är född 1957. Att vi bjöd in just Owe berodde på Lennart Hanssons kontakter med honom via SCF och mina egna kompiskontakter sedan vår aktiva tid. Vi är båda födda 1935, Owe den 8/3 och jag själv 21/11.
Owe föddes i Mariestad och började sitt tävlande i Kumla CK, fortsatte i Upsala CK vann fyra SM-guld i en följd på 18 milen, varav det första i Helsingborg 1959. Owe var även förbundskapten under en period samt ibland expertkommentator på TV, bl.a vid OS, när Berndt Johansson vann guld. 1957 var det meningen att jag skulle enrolleras som klubbkamrat till Owe i Upsala CK och börja jobba hos Halle Janemar i dennes sportaffär och bli "hjälpryttare" till Owe. Jag valde att trappa ner, gå till Fix och satsa på livsmedel i stället. Kontakten med Owe kunde jag behålla ändå, men behövde inte vara draghjälp åt honom.
Owe är även farfar till Stefan Adamson, som tillhörde sverigeeliten och därefter blev proffscyklist.
Att det blev just Owe, som vi fastnade för, när vi ville rekrytera en extra instruktör till vårt träningsläger, berodde på mina erfarenheter av Owe, som ledare. Han tränade själv fortfarande, hade lätt för att uttrycka sig i klarspråk, han var den borne coachen även, när han själv cyklade. Man lyssnade på Owe, det visste jag som ingått i samma stall och fåttdra ganska många meter för den " gule kptenen". Owe var inte svår att locka till vårt läger och arvodet var endast kostnaden för familjen Adamssons uppehälle på Åsljungagården.
Klubben hade många mycket lovande tävlingscyklister, ett trettiotal i de rätta åldrarna och jag tror att alla på olika sätt fick både goda råd och inspiration av Owe, för sin fortsatta utveckling i sitt tränande och tävlande..
Sedan var det ju bra för mig också att få mäta mina krafter mot Owe i ett kortare tempolopp under lägret och det var nog den enda gång jag lyckades besegra Owe.
E-post: